Varrási tippek kezdőknek – miből áll egy alapszintű varrókészlet?

finnshopA varrás nemcsak azért nagyszerű hobbi, mert remekül kikapcsol és felébreszti a bennünk szunnyadó kreativitást, hanem általa csodás, saját készítésű dolgokat alkothatunk. De egyáltalán hogyan kezdjünk hozzá, miket szerezzünk be? Íme pár hasznos ötlet. 

Első és legfontosabb: a varrógép

Hacsak nem kimondottan a kézi technikák iránt érdeklődünk, akkor először egy varrógépre lesz szükségünk. Ez igényli a legnagyobb anyagi ráfordítást is, hiszen egy új, minőségi varrógép nem olcsó. 

Ha kezdőként nem akarunk, vagy nem tudunk súlyos tízezreket, vagy akár százezreket kiadni rá, akkor egy használt gép is megteszi. Arra viszont figyeljünk, hogy csak megbízható eladótól vásároljunk, és kizárólag olyan varrógépet vegyünk, ami jó állapotban van, így nem kell rögtön egy szervizelés árával is megtoldani a vásárlást. 

Használt gépet soha ne vegyünk látatlanban az internetről, mindig tekintsük meg az eszközt személyesen, és lehetőleg kérjünk segítséget olyan személytől, aki otthonosan mozog a területen, és tudja, hogy mire kell figyelni. 

A szabóolló

Az anyagok kiszabásához elengedhetetlen lesz egy szabóolló. Érdemes beruházni egy drágább, de minőségi eszközbe, ugyanis ez hosszú éveken keresztül kiszolgálhat minket, valamint egyszerű lesz vele pontosan, precízen vágni. 

Válasszunk az ismert márkák termékei közül: a Fiskars & Gerber termékek webáruházában kapható Fiskars ollók között találhatunk olyanokat is, amelyek kifejezetten a textilek vágásához készültek, így alapdarabnak számítanak egy varrókészletben.

Egy jó ollóval nem okoz majd nehézséget a vastagabb, keményebb textilfajták vágása sem, és az aprólékosabb mozdulatokkal is könnyen boldogulunk. 

Alapeszközök

A varráshoz természetes szükség lesz még tűre és cérnákra is. A tűnél arra figyeljünk oda, hogy azokból a fajtákból válogassunk, melyek kompatibilisek a varrógépünkkel.

A cérna esetében pedig minél több szín áll rendelkezésre annál jobb, hiszen várhatóan sokféle anyaggal fogunk majd dolgozni, és nem árt, ha mindegyikhez akad hasonló árnyalatú cérna is. 

Ezen felül érdemes a készletet bővíteni például gombokkal, kapcsokkal, cipzárakkal, hiszen ruháknál, táskáknál szükség lesz rájuk. 

Végül természetesen az anyagok

A varrás folyamata a tervezéssel kezdődik. Először is gondoljuk végig, hogy mit szeretnénk varrni, majd ehhez mérten válasszuk ki a hozzá megfelelő anyagot. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egy lenge, nyári ruhát, egy meleg, téli pulóvert vagy esetleg egy sminkes nesszereszert akarunk készíteni.

Egy szabásminta segítségével már tudni fogjuk, hogy megközelítőleg mennyi anyagra lesz szükségünk, így csupán annyi a dolgunk, hogy beszerezzük a kívánt mennyiségű textilt egy méteráruüzletből. 

Kezdőként ajánlott egy kicsit többet vásárolni a választott anyagból, hiszen megeshet, hogy elrontunk valamit, és javítani, esetleg átszabni kell. Ilyen esetekben jó, ha van még kéznél az anyagból, ha pedig elsőre sikerül, akkor a felesleget felhasználhatjuk a következő projektnél. 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment