A világ élvonalába tartanak a magyar robbanóanyag-kereső kutyák

A nemzetközi piacon is egyedülálló repülőtéri vizsgálati eszközt és módszert fejlesztett a Power Shield Zrt. A magyar biztonsági vállalkozás robbanóanyag-kereső kutyái pedig a tekintetben is a világ élvonalába tartoznak, hogy a megszokott egy-két vizsgálati terület helyett öt vagy akár hat különböző környezetben is bevethetők

A Power Shield Zrt. Magyarország első olyan magántulajdonú vállalkozása, amely 2010-ben a légiközlekedés biztonságának területén kezdte meg a speciális védelmi szolgáltatását a robbanóanyag-kereső kutyák kiképzésével – és alkalmazásával. A társaság már a kezdetektől hatékonyan közreműködött a hatóságokkal az eljárás kidolgozásában, amely eredményeként 2012-ben négy RAK (robbanóanyag-kereső kutya) csapat sikeresen vizsgázott, az első hatóság által szervezett vizsgán.

A társaság jelenleg hét RAK csapattal rendelkezik és már nyolcadik alkalommal teljesítette sikeresen a cargo-átvizsgáláshoz előírt komplex hatósági vizsgát a légiközlekedés biztonság területén.

A Power Shield EDD szakértője, Gál János szerint az elmúlt évek vizsgálatai során gyűjtött tapasztalatokat folyamatosan beépítik a képzési feladatokba, ennek köszönhetően pedig rendkívül „magabiztossá” vált a cég légi úton szállított áruk (cargo) átvizsgálását célzó alaptréningje.
A robbanóanyag-kereső kutyák kiképzése voltaképpen egy olyan speciális képességfejlesztést jelent, amely biztosítja a szolgáltatás magas színvonalon történő zavartalan lebonyolítását, azonban a technológia kifejlesztésére tett erőfeszítés magas fajlagos költséggel biztosítható.

A Power Shield 2016-ban nyert el uniós támogatást a GINOP program keretében, a projekt célja pedig az volt, hogy behatóan tanulmányozzák azokat a tényezőket, amelyek a kutyák képességeit a képzés, illetve a gyakorlati feladatok megoldása során leginkább befolyásolják. Ezek a paraméterek az alapvető külső környezeti tényezőket jelentik: hőmérséklet, páratartalom, kivárási idő, a szagminták fedése, a robbanóanyagok típusa, illetve mennyisége.

A nemzetközi viszonylatban is rendkívül újszerű, innovatív megoldás lényege, hogy az átvizsgálni kívánt személy belép egy a társaság által fejlesztett légátfúvásos vizsgálati fülkébe, majd a levegő áramoltatásával a szagokat a speciálisan kiképzett kutyák orrához vezetik.

A projekt kezdetén ez a technológiai eljárás nem csupán nagy volumenű befektetést, hanem óriási szakmai kihívást is jelentett a Power Shield Zrt. számára. Napjainkra viszont az erőfeszítések és a sikeres hatósági jóváhagyás eredményeként a cég keresőkutyái a személyforgalmi átvizsgálásban is szerepet kaphattak.

Mindemellett a Power Shield fejlesztései azóta is folyamatosan zajlanak, a 2016-ban megkezdett projekt pedig számos további eredménnyel kecsegtet – mondták érdeklődésünkre a társaságnál. A több éves fejlesztés során a szagérzékenységgel és -biztonsággal kapcsolatban megszerzett tapasztalatokat új szolgáltatásokba is integrálnák a jövőben.

A Power Shield képviselői szerint képzési megoldásuk és a cég saját fejlesztésű technológiája nem csupán Magyarországon számít újdonságnak, hiszen a 2019 márciusában, Párizsban megrendezett ECAC workshopon is széleskörű szakmai meglepetést jelentett a magyar cég prezentációja.

Bár hasonló technológiák fejlesztésére számos kísérlet volt már világszerte, információink szerint viszont olyan hatékonyságú megoldás még nem született, mint a Power Shield Zrt. innovációja. Mindez persze nem működne a kiemelkedő szagbiztonsággal rendelkező kutyák nélkül.

A Power Shield már most is kiemelt befolyással bíró szereplőnek számít a keresőkutyák kiképzésében, hiszen egyetlen más magántulajdonú vállalat sem rendelkezik ilyen tapasztalatokkal a robbanóanyag-keresésben Magyarországon. Az elmúlt hét év során jelentős tapasztalat gyűlt össze a társaságnál legyen szó tréningről, szagbiztonságról, dokumentációról vagy akár a jogszabályi háttér értelmezéséről.

A Power Shield Zrt. célja, hogy az ágazatban érintett szervezeteket, a hatóságot is támogassák tapasztalataikkal annak érdekében, hogy a szakmai munka minél kifinomultabb, kiszámíthatóbb és megalapozottabb legyen. Az ügyfelek számára egy megbízható szolgáltatás ismérve, hogy objektíven mérhető legyen minden tényező és paraméter. Éppen ezért a Power Shield Zrt. uniós támogatással megvalósított projektje során több ezer jegyzőkönyv született, a dokumentációt számtalan videó melléklet is kiegészíti, a végső szolgáltatási technológia pedig mindezek részletes elemzésével alakul ki.

Fontos szempont, hogy a szolgáltató a szükséges és elégséges mértékben végezze az átvizsgálási feladatokat. Ezt Gál János úgy magyarázta, hogy semmilyen szakmai szabály vagy elv nem sérülhet az átvizsgálás során, de maga a vizsgálat sem tarthat sokkal tovább, mint amennyire az szükséges, mivel a légiközlekedésben és a légi áruszállításban kiemelt jelentősége van a költséghatékonyságnak. A Power Shield szakembere szerint piaci előnyük abban rejlik, hogy a hatékonyságot és a szakmaiságot egyszerre tudják képviselni.

Az szintén egyedülálló a Power Shield projektjében, hogy a kutyák tréningezése alatt kiemelt szerepet kapnak maguk a vezetők is, vagyis azok a szakemberek, akikkel a kutyák később terepen is együtt dolgoznak. Ennek célja, hogy pontosabban tudják a kutya viselkedésváltozását értelmezni, a kommunikáció pedig hatékonyabbá válik.

A robbanóanyag-kereső kutyák kiképzésének fontos eleme, hogy a kívánt célt már a tréning elején rögzítsék. Így meg kell határozni, hogy egy kutyától milyen típusú anyagok, anyagcsoportok felderítését várják, ahogy azt is, hogy milyen környezetben, szituációban teljesít majd szolgálatot az állat. A Power Shield Zrt. hat területen rendelkezik szolgáltatási engedéllyel, így a társaság kutyás csapatai a légi áruk- és postai küldemények mellett, személyek és kézipoggyászok, feladott poggyászok, fedélzeti ellátmány és repülőtéri készlet, járművek és légi-járművek szakterületein végezhet átvizsgálást.

A nemzetközi kutyakiképzési gyakorlaton sok szempontból túl is léptek a Power Shield Zrt. megoldásai és tapasztalatai. Ez jól érzékelhető volt az Európai Civil Légiközlekedési Konferencia (ECAC) március közepén, Párizsban megrendezett workshopján, ahol Fanaczán Miluse légiközlekedésért felelős védelmi tiszt képviselte a Power Shield Zrt.-t. Fanaczán Miluse közel 15 éve ismert és elismert légiközlekedés védelmi szakember a magyar főváros repülőterén és 2014-óta nemzetközi felhatalmazású nemzeti auditor, a hatóságok meghívására vett részt az ECAC párizsi workshopján. A biztonsági szakember szerint az ECAC workshopján való részvétel azért is különleges esemény, mert ez volt az első alkalom, hogy egy tagállami magánpiacról érkező szereplő részt vehetett az egyik munkacsoportban. Mint azt a Power Shield Zrt. védelmi tisztje lapunknak elmondta, a rendezvényen a szervezet egy vezető tagországának képviselője az egyik munkacsoportban úgy nyilatkozott, hogy a világon nem létezik olyan kutya, aki kettőnél több szolgáltatási területen is képes megbízhatóan teljesíteni. Komoly megdöbbenést váltott ki, amikor a Power Shield Zrt. védelmi tisztje erre azzal válaszolt, hogy a társaság kutyáinak többsége akár öt vagy hat területen is magabiztosan teljesít szolgálatot, és hatósági jóváhagyással is rendelkeznek. Fanaczán Miluse a tagországok képviselőitől azt az információt kapta, hogy a világban már számos próbálkozás volt ilyen kiképzésre, azonban a tréningek olyan sokáig tartanak, illetve a fejlesztések annyira költségigényesek, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a végeredmény megtérülővé tesz egy-egy ilyen kezdeményezést.

„Azon kívül, hogy büszkeséggel töltött el, hogy megfelelő szakmai úton járunk, kaptunk egy iránymutatást arra is, hogy a szagbiztonság terén az általunk kidolgozott eljárás a zavaró szagok kiküszöbölésének érdekében a jövő robbanóanyag-kereső kutyás képzésnek a legfontosabb tényezője lesz. Emellett a konferencián látottak megerősítettek minket abban, hogy a robbanóanyag-kereső kutyás képzés folyamatos fejlesztését egy pillanatra sem szabad abbahagynunk” – foglalta össze a párizsi tapasztalatokat Fanaczán Miluse. „Az elmúlt időszakban, az ügyfelek, a hatóságok, illetve a nemzetközi szakmai fórumok részéről számos alkalommal kaptunk pozitív megerősítést, támogatást az RAK tevékenység kapcsán. Ennek eredményeképpen, illetve a tevékenység során megszerzett tapasztalatok és a robbanóanyag-maradvány kimutatást érintő technológiai elemzéseink alapján, társaságunk továbbra is elkötelezetten, az ágazat szakmai követelmények maximális érvényesítésével folytatja kutatás-fejlesztési és speciális védelmi szolgáltatási feladatait” – tette hozzá a Power Shield Zrt. védelmi tisztje.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment