A vizsgálat vizsgálata – kiszivárogtak az ügyészségi jegyzőkönyvek

A Katonai Főügyészség vizsgálja, hogy miként juthattak a Magyar Nemzet birtokába azok a kihallgatási jegyzőkönyvek, amelyek egy “pénzbehajtási rendszerrel” kapcsolatos vizsgálat során készültek.

A HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft. körül kirobbant vesztegetési ügyben öt katonatiszt lehetett érintett – erről még február végén számolt be több hazai sajtóorgánum. A vesztegetés tényét maga a Honvédelmi Minisztérium (HM) is elismerte. (Az első híradásokban is nevesített HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt.-nek a tárca tájékoztatása szerint nincs köze az ügyhöz.)

A vesztegetési ügy egyik gyanúsítottja Lakatos Szilárd, aki február végén még a HM Currus vezérigazgatója volt. (A társaság weboldalán jelenleg információs lyuk tátong: a menedzsment tagjainak nevét, e-mail címét, illetve fényképét tartalmazó felsorolásban nem szerepel a társaság vezérigazgatói posztját betöltő személy neve és fényképe sem. A cégvezetői pozíció meglétére mindössze a [email protected] levélcím utal…) Az ezredes – az ügyészség gyanúja szerint – a HM Térképészeti Kft.-nél korábban betöltött beosztásában követte el azokat a tranzakciókat, amelyekkel kapcsolatban a Budapesti Katonai Ügyészség jelenleg is nyomozást folytat.

A Magyar Nemzet múlt heti cikkében homályos utalásokat tett a gyanúsítottak kilétére, néhány percnyi online kereséssel azonban jól beazonosítható az ügyben érintett katonai tisztek (Lakatos Szilárd, Lévai István Attila és Oláh Szilárd) személye.  A napilap beszámolójának középpontjában az az értesülés áll, amely szerint a HM térképészeti cégének volt gazdasági igazgatója, Lakatos Szilárd meg sem lepődött azon, amikor kinevezése után, 2006 elején egy budapesti szállodába hívta a tárca volt védelemgazdasági főosztályvezetője, Lévai István Attila dandártábornok azzal, hogy „neki pénz kell”.

A napilap hírközléséből az is kiderül, hogy a főtisztről már korábban “tudni lehetett, hogy pluszpénzeket szerez, és állítólag később éppen azért nevezték ki moszkvai katonai attasénak, mert túl sok kenőpénzt szedett be a honvédelmi cégeken keresztül”.

A két főtiszt azóta előzetes letartóztatásban van: a gyanú szerint a HM százszázalékos tulajdonában lévő cég (ti. a HM Térképészeti Kft.) beszerzésre szánt pénzeinek öt százalékát osztották le egymás között éves szinten, ami nagyjából ötmillió forintos összeget jelentett. A pénzbehajtási rendszer állítólag a két tiszt átvezénylése után is folytatódott, bár nem olyan olajozottan, mint korábban – írja a Magyar Nemzet. A vallomások szerint közvetítőkön keresztül a HM újonnan kinevezett védelemgazdasági főosztályvezetője, Oláh János dandártábornok is a kedvezményezettek között volt.

A Honvédelmi Minisztérium felszólította a Katonai Ügyészséget, hogy vizsgálja ki, miként jutottak a napilap birtokába a kihallgatási jegyzőkönyvek.Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese eközben lemondásra szólította fel Szekeres Imre honvédelmi minisztert, mivel a Magyar Nemzet cikkében bemutatott bűnszervezet létrejötte felveti a tárcavezető politikai felelősségét.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment