Házi védelemmel járnak a miniszterelnök-jelöltek

Ahogy a többi miniszterelnök-jelölt, úgy a parlamenti választások elsőfordulójában egyértelmű többséget megszerző Fidesz kormányfő-jelöltje sem kért személyi védelmet a Köztársasági Őrezredtől – adta hírül az MTI.

Orbán Viktor nyilvános szereplésein az  jól látható, hogy rá a  “saját emberei” vigyáznak. A kormányfői székbe visszatérő a pártelnök védelmét  a Fidesz elnöki stábjának biztonsági igazgatósága koordinálja.
Az országos rendőrfőkapitány részéről egyfajta protokollszerű szokásjog, hogy az aktuális veszélyeztetettség alapján felajánlja a miniszterelnök-jelölteknek az ideiglenes védelmet. Ahogy korábban, úgy most sem kívántak élni a kivételes lehetőséggel a jelöltek – mondta Gálik Viktória, az őrezred szóvivője.
A miniszterelnök-jelöltek védelmét jogszabály nem írja elő, a rendészeti miniszter azonban javasolhatja az ideiglenes védelmet, ha “az alkotmánnyal vagy a törvényekkel összhangban álló közéleti tevékenységük miatt, személyük ellen irányuló, erőszakos bűncselekménnyel fenyegették meg őket, illetve más egyéb alapos okból védelme (védelmük) szükségessé és indokolttá vált”.
Mindazonáltal a jelöltek tanácsért bármikor szabadon fordulhatnak az őrezredhez, amely egyébként a távozó miniszterelnököknek a mandátum lejárta után, további egy évig gondoskodik az “utóbiztosításról” is.
A védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló 160/1996. (XI. 5.) kormányrendelet kimondja, hogy a védelem kiterjed többek között az érintett személy életének, testi épségének megóvására, a munkahelye, lakása vagy egyéb tartózkodási helye őrszemélyzettel, illetve technikai eszközzel való biztosítására, indokolt esetben a közlekedési útvonalára, a részvételével lebonyolított hivatalos programok helyszínére. Ezeken felül a köztársasági elnök és a miniszterelnök védelme kiterjed a belföldi és a külföldi utazásokra is. A belföldi utazások alatt a közúton oszlopvezető és utánfutó gépjárművet, vasúton előfutó mozdonyt, vízi úton pedig kísérő rendőrségi vízi járművet alkalmaznak. A védett személyek közé tartozik az államfő és a kormányfő mellett az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment