Amerikai külügy: Washington nyomást fog gyakorolni Moszkvára és Pekingre a világűrre érvényes normák betartása érdekében

kémműholdAz Egyesült Államok nyomást fog gyakorolni Oroszországra és Kínára a világűrre érvényes normák betartása érdekében – jelentette ki Christopher Ford, az amerikai külügyminisztérium nemzetközi biztonságért és fegyverzetellenőrzésért felelős államtitkára.

Külföldi újságíróknak tartott telekonferenciáján Ford azt hangoztatta, hogy Moszkva és Peking “rohamtempóban fegyverzi fel” a világűrt, s ezt Washington “különös és veszélyes” folyamatnak tartja. Úgy fogalmazott, hogy az orosz és a kínai diplomaták “nagyon kreatívak, ha rossz ötletekkel kell előjönniük a világűr felfegyverzésének ellenőrzéséről”.

“A hozzáférés a világűrhöz létfontosságú nemzeti érdek a számunkra” – szögezte le az amerikai álamtitkár.

Az Egyesült Államok és Oroszország képviselői a tervek szerint jövő kedden ülnek tárgyalóasztalhoz Bécsben a fegyverzetellenőrzés és a világűrbiztonság kérdéseinek megvitatására. Ford pénteken hangsúlyozta: az amerikai kormányzat azt reméli az egyeztetésektől, hogy “lehetővé teszik a világűr biztonságát és stabilitását garantáló módszerek kimunkálását és a felelősségteljes magatartást garantáló normák további kidolgozását”.

Aláhúzta, hogy a megbeszéléseket a jövő héten Oroszországgal tartják, de az amerikai diplomácia Kínával is tanácskozik az ügyben. Hozzátette, hogy Washington már háromszor tárgyalt Pekinggel a világűr biztonságáról.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment