ÁSZ: a nukleáris biztonsággal minden rendben

Állami Számvevőszék Pozitív eredménnyel zárult a nukleáris biztonság ellenőrzése – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A számvevőszék vizsgálta a nukleáris létesítmények és a radioaktívhulladék-tárolókat érintő ellenőrzési feladatok szabályozottságát, értékelte a Nukleáris Alap kezelésének szabályszerűségét, illetve azt, hogy a korábbi megállapításaira tett intézkedések javították-e a közpénzügyi helyzetet.

Kiemelték, hogy az Országos Atomenergia Hivatal szabályozottsága biztosította a nukleáris létesítményeket és a radioaktívhulladék-tárolókat érintő hatósági ellenőrzési feladatok szabályozott ellátását. A Központi Nukleáris Pénzügyi Alap kezelésében és felhasználásában részt vevő szervezetek a szabályozottság megteremtésével hozzájárultak a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapban elkülönített pénzek szabályszerű felhasználásához.

Az ÁSZ korábbi ellenőrzési megállapításaira tett intézkedések a közpénzügyi helyzet javulását eredményezték az Országos Atomenergia Hivatalnál és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft.-nél. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Központi Nukleáris Pénzügyi Alap kezeléséhez kapcsolódó feladatellátására vonatkozóan az Állami Számvevőszék nem tárt fel kockázatot.

A számvevőszék hangsúlyozta: Magyarország számára a nukleáris energia szerepe kulcsfontosságú, villamosenergia-szükségletének csaknem ötven százalékát nukleáris energiából fedezi. A nukleáris energiatermelés jóval nagyobb arányt képvisel, mint az
utána következő energiahordozók.

Kifejtették, a hazai atomenergia alkalmazása biztonságos, folyamatos energiaellátást tesz lehetővé, csökkenti az ország
energiaimport-függőségét. Műszaki és gazdasági szempontok alapján az atomerőmű jelenti a hosszú távú, biztonságos és versenyképes magyar villamosenergia-ellátás alapját. A klímavédelem és a nemzetközi energiapiacok bizonytalanságának kivédése szintén ennek az erőforrásnak a további fejlesztése irányába mutat.

Az atomenergetika a villamosenergia-termelésen kívül fontos szerepet tölt be Magyarországon a gyógyászat, a mezőgazdaság, valamint az oktatás és a tudományos kutatás számos területén is – olvasható a jelentésben.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment