Őszintén szólva az Aperol, illetve az Aperol Spritz népszerűségét látva és tapasztalva mindenképp indokoltnak tartottuk külön bejegyzést szentelni ennek a csodás italkülönlegességnek. Méghozzá olyan formában, hogy minél inkább sikerüljön átadni az Aperol életérzést.
Úgyhogy erről szól ez a cikk. Könnyed, szórakoztató és kellőképpen üdítő hatást remélünk tőle, ahogyan azt az Aperol esetében is teljes joggal várhatjuk el.
Pusztán a rend kedvéért térjünk ki egy kicsit az Aperol történetére
Évszám szerint 1912-ben indult maga a sztori, amikor is Luighi és Silvio Barbieri megörökölték az édesapjuk által addig irányított családi lepárlóüzemet. A fivérek nem ültek tétlenül a babérokon, hanem inkább lázas kísérletezésbe kezdtek.
A siker bizony nem jött meg egyik napról a másikra. Nem kevesebb, mint hét éven át zajlott a folyamatos tesztelés, a lelkesedésük viszont mindvégig töretlen maradt. Aztán 1919-re sikerült elérni azt a bizonyos áttörést.
Vagyis 1919-ben kezdődhetett meg Padova városában a narancs, rebarbara, kínafa, jácint, encián és számos gyógynövény felhasználásával készülő kiváló aperitif gyártása. Természetesen az Aperolról van szó. Ha ugrunk egyet az időben, az 50-es évektől jött még egy nagy mérföldkő, ekkor már az Aperol Spritz csodás világsikerével.
Miben rejlik az Aperol egyre növekvő népszerűségének a titka?
Nem is férhet hozzá kétség, hogy az Aperolra jellemző könnyű, gyümölcsös és kesernyés ízvilág a titok nyitja. Persze nem kell meglepődni azon sem, hogy ez a fajta kesernyés íz sokakat a Camparira emlékeztet.
Ettől függetlenül az iDrinks-nél is kapható Aperol kellően egyedi és sokak nagy kedvencének számít. Már csak azért is, mert a long drinkek alapanyagaként használva elsőrendű választást jelenthet. Különösen nyaranta a forróságban vagy egy-egy fülledt nyári este alkalmával.
Pláne jól lehűtve, ízlés szerint tisztán vagy narancslével, grapefruit lével keverve is maradéktalanul megfelelhet még a felettébb kényes ízlelőbimbóknak is.
Aperol Spritz – avagy az egyik legnépszerűbb koktélrecept a könnyed nyáresti összejövetelekre
Ha pusztán a hozzávalók listáját vesszük alapul, akkor máris egyértelművé válik, mitől kérik olyannyira sokan az Aperol Spritzet a bárpultoknál várakozva, vagy pedig a szórakozóhelyek teraszain helyet foglalva.
Szóval szükség van 4 cl Aperolra, mindenképp kell még 6 cl prosecco. Ehhez szükségeltetik még 2-3 cl szódavíz, egy fél narancsszelet, no és persze az elmaradhatatlan jégkocka. Pontosan olyannyira egyszerű az összetétel, ahogyan az elsőre is tűnik.
Persze az igazán klassz dolgok titka sokszor pont az egyszerűségben rejlik. Az Aperol Spritz pedig a maga könnyed, ugyanakkor mégis friss és pezsdítő jellegével ejt minket rabul akár az első néhány kortyot követően.