Az FSZB ismertette a vádat a hazaárulással gyanúsított volt orosz újságíróval

Ivan Szafronov újságíróHivatalosan is ismertette a vádat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Ivan Szafronov volt újságíróval, a Roszkoszmosz űrkutatási vállalat sajtótanácsadójával.

Szafronov ártatlannak vallotta magát. Ha a bíróság bűnösnek találja, húsz évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti. Ivan Pavlov, a vádlott ügyvédje szerint Szafronov, aki a Kommerszant című lapnál katonai szakíró volt, majd a Vedomosztyi szerkesztőségében is dolgozott, a VeraCrypt kódoló szoftverrel titkosított államtitkot jelentő információkat szolgáltatott ki a cseh hírszerzésnek. Mint mondta, a hatóságok nem ismertették a bizonyítékaikat, és védence publikációiban nem találtak titkos értesüléseket.

Szafronov „kész lesz vallomást tenni, ha a vád konkretizálódik. Sosem tagadjuk meg az együttműködést az eljárásbeli ellenfeleinkkel” – mondta az ügyvéd.

Pavlov korábban azt mondta, hogy az FSZB szerint Szafronov 2017-ben szolgáltatott ki a cseh polgári hírszerzésnek (UZSI) az afrikai és a közel-keleti orosz fegyverszállításokra vonatkozó adatokat. A lefortovói bíróság előtt hétfőn többtucatnyian gyűltek össze, hogy kifejezzék Szafronov iránti szolidaritásukat. A rendőrök legkevesebb 15, tiltakozó feliratos pólót viselő és plakátot tartó újságírót előállítottak.

Ellenzéki politikusok és sajtóorgánumok állítása szerint Szafronovot korábbi újságírói tevékenysége miatt támadja a hatalom. Az ügy titkosításának feloldását követelő online petíción hétfőre több mint 55 ezer aláírás gyűlt össze.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója szerint ellenben a vád nem áll összefüggésben sem a vádlott mostani, sem korábbi munkakörével. Mint mondta, senkinek sem „tanácsolja”, hogy nyomást gyakoroljon a nyomozásra vagy a bíróságra.A védelem panaszt emelt Szafronov letartóztatása ellen. A moszkvai városi bíróság csütörtökön tárgyalja majd az ügyet.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment