Babis nem küldene katonákat Lengyelország és a balti országok megsegítésére külső támadás esetén, aztán rájött, hogy mégis

Andrej Babis cseh kormányfőAndrej Babis cseh elnökjelölt nem küldene cseh katonákat a balti államok vagy Lengyelország megsegítésére, amennyiben támadás érné őket – ezt válaszolta a volt kormányfő a cseh közszolgálati televízió vasárnap esti vitaműsorában a műsorvezető kérdésre.

“Nem, biztosan nem. Én békét akarok, nem háborút. Semmi esetre sem küldeném gyermekeinket és asszonyaink gyermekeit háborúba” – jelentette ki Babis a műsorvezető által hipotetikusnak nevezett kérdésre válaszolva. Tisztán elméleti kérdésről van szó, a legfontosabb dolog megakadályozni a háborút – tette hozzá a volt kormányfő.

Petr Pavel nyugalmazott tábornok, aki korábban a NATO Katonai Bizottságának az elnöke is volt, már a televízióban is felhívta Babis figyelmét a NATO alapokmányára.

“Ha valamilyen szervezetnek tagjai vagyunk, akkor abból a kollektív biztonság keretében nemcsak előnyeink származnak, hanem valamit adnunk is kell. És ez a mi kötelezettségvállalásunk, hogy közösen segítséget nyújtunk, ha valakit megtámadnak” – mutatott rá Pavel. Emlékeztetett, hogy ezt a kötelezettségvállalást a NATO alapító szerződésének 5. cikkelye tartalmazza.

Babis a kritikák hatására később módosította álláspontját, és leszögezte: a Csehország által is aláírt NATO-szerződést ő is betartaná.

“Nem akartam válaszolni a Lengyelország vagy a balti államok megtámadását feszegető hipotetikus kérdésre. Meggyőződésem, hogy erre nem kerül sor, nem tudom elképzelni. A világ vezető politikusainak feladata megakadályozni a háborút” – fejtette ki az éléseszűséggel aligha vádolható politikus. “Ha valóban sor kerülne a támadásra, természetesen betartanám az 5. cikkelyt. Ez nem vitás” – szögezte le a babis, módosítva a televíziós vitában elhangzott kijelentését.

Csehországban pénteken és szombaton tartják az elnökválasztás második, döntő fordulóját, amelyben Babis és Pavel között dől el, melyikük ülhet a prágai vár (Hradzsin) elnöki bársonyszékébe.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment