Biztonságpiac 2018-19 Konferencia: Középpontban a hazai védelmi ipar

Kifejezetten interaktívra sikeredett a konferencia második pódiumbeszélgetése, melynek középpontjában a hadi- és védelmi ipar jövője állt. A beszélgetés alapját a Zrínyi 2026 program adta, amely a honvédelmi-, és haderő-fejlesztésre fókuszál.

A Zrínyi 2026 kutatás-fejlesztési forrásai a kimondottan katonai célú, haditechnikai jellegű kutatás-fejlesztésekre, innovációkra összpontosít – ismertette a programot Filótás István dandártábornok. Ide tartozik például az aktív és passzív radartechnológia, vagy a szenzortechnológia. De a mesterséges intelligencia kutatása, valamint széles körű alkalmazása szintén a Zrínyi 2026 részét képezheti – tette hozzá.

Sándor Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő igazgatója szerint a Zrínyi program lehetőség a kis és közép vállalkozások számára, hogy integrátorként részt vehessenek a szakmai ágazatokban. Rajnai Attila, a BM Heroes vezérigazgatója szintén a sikerekről számolt be. Megemlítette, hogy különböző katasztrófavédelmi eszközök, tűzoltó gépjárművek gyártását köszönhették a programnak, és büszke arra, hogy csak magyarországi beszállítókkal, fejlesztőkkel, mérnökökkel sikerült mindezt megvalósítani.

A beszélgetés résztvevői egyöntetűen támogatták azt a fajta elképzelést, miszerint magyar cégek bevonásával kell erősíteni a hadipar fejlesztését. Rajnai Attila, a BM Heros vezérigazgatója hozzátette: „Meg kell őrizni azonban azt a kényes egyensúlyt, hogy mi az amit kifejleszthetünk magyarországi piacon, és mi az amit megvásárolunk. El kell ismerni ugyanis, hogy vannak olyan világcégek, akik 100-150 éve fejlesztenek. Ebben az esetben abnormális, hogy magyarországi kezdő vállalkozásokkal próbáljunk meg hasonló terméket fejleszteni. A döntéshozók legfontosabb feladata tehát, hogy ezt az egyensúlyt megteremtsék”.

Szabó Endre, a SERO Int. Kft. igazgatója a mikro vállalkozások nevében szólalt fel. Elmondta, hogy akár egy családi nagyságú, kezdő cég is tud nagy sikereket elérni a nemzetközi piacon. Mindösszesen alkalmazkodni kell a piaci követelményekhez, meg kell találni a megfelelő szegmens, és megfelelő referenciát kell biztosítani.

Kazi Károly, a BHE Bonn igazgatója szintén a referenciák fontosságát hangsúlyozta, és az irányított megrendeléseket szorgalmazta. Elmondta: Fontos, hogy nagyobb összegeket ne úgy költsenek el, hogy nem megvalósult termék lesz az eredménye. Ezen pedig csak úgy lehetne javítani, hogy a kifizetés csak akkor történne meg, ha már készen van a fejlesztés. Szóba került még a beszállítói program, amelynek lényege, hogy kis és közép vállalkozások nagy magyarországi cégekkel karöltve közösen valósíthatnak meg fejlesztéseket. Végezetül pedig a digitális katonákról folytattak eszmecserét a résztvevők, amelynek lényege, hogy az egyéni harcos katonát digitális, XXI. századi technológiai újításokkal vérteznek fel, amely hatalmas taktikai előnyt jelent számára a hadszíntéren.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment