Biztonságpiac évkönyv 2016: Formaruhapiac – a komplexitás a legköltséghatékonyabb megoldás

Kern Péter (Fotó: Biztonságpiac.hu)

A stabilitás éve volt 2015 a Kazur Uniform Zrt. életében, miután a munka- és formaruhagyártó cég az őrzés-védelmi szegmensben elérte növekedési lehetőségei határát, a továbblépés, a terjeszkedés esélyét pedig a rendvédelmi szegmensben találta meg.

Az elmúlt évben a magyarországi vagyonvédelmi ágazat vezető formaruhagyártója, a Kazur tudatosan gazdálkodásának stabilitását helyezte előtérbe a korábbi években megszokott dinamikus növekedés erőltetése helyett. Mindez a gyakorlatban a cégprofil és a megrendelői kör átalakulását hozta magával – mondta el Kern Péter, a Kazur Uniform Zrt. társtulajdonos-ügyvezetője.

Míg korábban az őrzés-védelmi szegmens megrendeléseiből származott a Kazur forgalmának mintegy nyolcvan százaléka, ez az arány az elmúlt év végére nagyjából ötven százalékra csökkent. A cégvezető szerint ennek hátterében főként az állt, hogy a társaság, „amit lehetett, azt már elérte” a vagyonvédelmi ágazatban, további növekedési lehetősége nemigen maradt, a szegmens nagy vállalatai már amúgy is a Kazurnál öltözködnek. Ebből kiindulva a cég egyrészt a gazdálkodási stabilitás, a hosszú távú fenntarthatóság megteremtésén dolgozott tavaly, másrészt nyitott egy új, dinamikus szegmens, a rendvédelem felé is. Ezzel az ügyvezető szerint a cég megrendeléseinek fele immár az olyan, rendvédelmi területen tevékenykedő szervezetektől érkezik, mint a polgárőrség, a közterület-felügyelet, valamint a kerületőrségek.

Mint azt a megbízások hátterét részletezve Kern elmondta, az Országos Polgárőr Szövetségtől érkező megrendelések 2014 óta lendületesen fejlődnek, a Kazuron belül ez a divízió kimondottan dinamikus bővülést mutat. A polgárőrségnél abszolút igény mutatkozik a minőségre és a komplexitásra, ami azt jelenti, hogy a polgárőrök formaruhái saját termelésben készülnek, és a piacon jellemző „kínai” árukínálattal ellentétben nemcsak egy fix méretből választhat a megrendelő, hanem valamennyi dolgozóról egyénileg vesznek méretet. Mindemellett a polgárőrség nem csupán a formaruhát, hanem olyan kiegészítőket is vásárol a Kazurtól, mint az övek, bilincstokok vagy lámpák. A ruhagyártó cég mindezek nyomán raktározással, logisztikai megoldásokkal is bővítette szolgáltatásait.

A közterület-felügyelettől először Budapesten kapott megbízásokat a Kazur azzal, hogy a cégvezetés személyesen kezdeményezte a kapcsolatfelvételt a helyi, kerületi önkormányzati szervezetekkel, ahol lehetősége nyílt eseti megrendelések teljesítésére. Mindez jó taktikának, és nem utolsósorban jó referenciának is számított. Kern Péter elmondta, később a közterület-felügyelet formaruháira kiírt közbeszerzéseken is jó eredménnyel szerepelt a Kazur, a cég többségében meg is nyerte azokat az eljárásokat, amelyeken ajánlatot tett.

A formaruhapiacon egyre nagyobb igény mutatkozik az egyedi arculattervezésre – mondta a cégvezető. A megrendelők sok esetben még a logótervezést is a Kazurra bízzák, mivel egyre általánosabb elvárás, hogy a vagyonőri állományhoz tartozók öltözködésükben is „kompakt módon” jelenjenek meg. A polgárőrségnél és a közterület-felügyeletnél rendeletek, egységes standardok határozzák meg a ruházati megjelenést, így ezeknél a megbízásoknál nincs mozgástere a Kazur tervezőinek, azonban a társaság szakértelmét e területen is igénybe veszik: a polgárőrruházat kialakításában például szakmai referensként vett részt a társaság.

A vagyonvédelemben jellemző trend, hogy a szolgáltató cégek igyekeznek dolgozóiknak jellegzetes öltözéket biztosítani: a vagyonőr ruházatának nem csupán a civil személyektől kell jól megkülönböztethetőnek lennie, hanem a konkurens szolgálatokkal szemben is jól beazonosíthatónak kell lennie.

A formaruhapiac egy másik meghatározó trendje, hogy nagyon pontosan el kell találni az ár–érték arányt a konkrét ajánlatokban. A rendvédelmi vonalon a piac már jól beárazta a ruházati elemeket, és az önkormányzatok a világos tervezhetőség mellett apró szempontok, részletek alapján választják ki a ruházati beszállító partnereket. Végül mindig a matek nyer – vonja le a közterület-felügyeleti szervezetek számára adott tenderajánlatok végső konklúzióját Kern Péter, hozzátéve, hogy a polgárőr egyesületeknél nagyobb mozgástérben érvényesülhet a piaci verseny.

A vagyonvédelmi ruházati szegmensben az a jellemző, hogy a megrendelők minden tekintetben igyekeznek leszorítani a költségeket, ugyanakkor az egyediséget és a minőséget is elvárják. A Kazur tapasztalatai szerint ezek a szempontok többnyire „félúton találkoznak”, a ruhagyártó cég feladata pedig nem más, mint megmutatni partnereinek, hogy a komplexitás a legköltséghatékonyabb megoldás.
Novák Csaba

A Kazur Uniform Zrt. 2015-ben nyitotta meg a polgárőr szervezetek számára kialakított speciális webshopját, amely az első esztendő tapasztalatai szerint nagy népszerűségnek örvend a megrendelői oldalon, az ügyfelek előszeretettel használják az online felületet.

(Cikkünk nyomtatásban 2016 februárjában jelent meg a Biztonságpiac Évkönyvben. A -szerk- megj.)

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment