Biztonságpiac évkönyv 2018: Lesznek még terrorproblémák Magyarországon is

A magyar származású Avi Bleiert a világ számos országában a terrorelhárítás elismert szakértőjeként tartják számon. Tapasztalatait több könyvben is összefoglalta, legutóbbi kötetének megjelenését az Egyesült Államok hadügyminisztériuma támogatta – ebben a civileknek ad önvédelmi tanácsokat. A hetvenéves karatemester ma is aktív kiképző tanár, többek között az általa kifejlesztett Intensive Krav Maga elnevezésű önvédelmi módszert oktatja világszerte: legutóbbi magyarországi látogatásánál több száz magánembernek tartott alapfokú kiképzést. A Nemzetközi Biztonsági és Terrorizmus Elleni Intézet (ISATI) elnökével a terrorizmus okait, a felbujtók és az elkövetők lélektanát, a politika és a gazdaság hatásait próbáltuk feltárni.

– Véleménye szerint melyek voltak az elmúlt öt év legjelentősebb terrorcselekményei?
– Nem jó a kérdés. Nincs olyan, hogy „jelentős” vagy „kevésbé jelentős” terrorcselekmény. Minden merényletnek ugyanakkora a súlya, a jelentősége. Természetesen sokkal nagyobb a fájdalom, ha több mint 300 áldozata van egy gaztettnek, mint például a november 25-i egyiptomi támadás esetében. Aki a terror elleni harcban vesz részt, azt nem az foglalkoztatja, hogy egy vagy száz ember neve szerepel az áldozatok listáján. Nekünk mindenkit óvni kell! Ha egyetlen sebesült vagy halott van, az is sok. Sem én, sem a terrorelhárítással foglalkozó szakemberek nem teszünk különbséget kicsi vagy nagy támadás között, és nem teszünk különbséget aközött, hogy Egyiptomban, Izraelben, Amerikában, Németországban, Franciaországban vagy bárhol máshol történik valami borzalom.

– Ön szerint milyen okokra vezethetők vissza a terrortámadások?
– Az alapvető ok egy téves ideológia. A probléma gyökere a vallásban van. Ehhez adódnak a politikai, gazdasági és társadalmi feszültségek, ezek sorrendje és aránya korszakoktól és földrajzi helytől változik. Az Iszlám Állam Európában is felszínre hozta az ideológiai különbségeket, és sajnálatos módon az utóbbi évek merényletei sok száz áldozatot követeltek. A terrortámadások megelőzésében a politikusoknak nagyon fontos szerepük és feladataik vannak, mivel ők az igazi döntéshozók. Azonban nem tudnak helyesen dönteni, ha nem jól látják a merényletek alapvető okait, és csak a következményeket nézik, csupán azok elhárításán munkálkodnak. Sokkal mélyebbre kell ásni. Úgy tűnik, a politikusok elhiszik, hogy már megismerték az okokat, és ezért döntéseiket helyesnek vélik – de meggyőződésem, hogy valójában még mindig nem értik az igazi ideológiai különbségeket, és ezért a döntéseik sem lehetnek adekvátak. A Közel-Kelet és Európa vagy Amerika ideológiája teljesen más, szinte lehetetlen az összehasonlítás, ugyanis a keresztény és iszlám világ teljesen másképpen gondolkodik. A gazdasági feszültségek pedig még tetézik is ezeket az ellentéteket.

– Mit hoz a közeljövő? Gyakoribbak lesznek a terrorcselekmények vagy lassan csökken a merényletek száma?
– Bármilyen szomorú dolog is ezt előrevetíteni, de a merényleteknek még közel sincs végük, szerintem a közeljövőben biztosan nem javul a helyzet. Akármennyire is erősödik Európa terrorelhárítási felkészültsége és gyakorlata, de egy-két éven belül mégsem várható, hogy csökken a merényletek száma, és sajnos újfajta elkövetési módszerekkel is számolni kell. Remélem, hogy tévedek, de lesznek még terrorproblémák Magyarországon is. Azt tudni kell, hogy a terroristák mindig egy lépéssel előttünk járnak.

– Gondolatban vagy technikában?
– Szándékaikban vannak előrébb, mert ők tervelik ki a borzalmakat, a következő gaztett helyszínét, idejét, a megvalósítás módját. De a kivitelezésben, az eszközök kiválasztásában is egy lépéssel előbbre vannak. Amikor már nem használhatják a robbanóövet vagy a gépfegyvert és a hasonló technikákat, akkor teherautóval jönnek és elgázolnak. Amikor majd azzal sem tudnak merényleteket elkövetni, akkor hozzák a kést, és azzal mészárolnak. Egy terrorista minden eszközben megtalálhatja a gyilkos fegyvert, és ezek elhárítására nagyon nehéz, szinte lehetetlen felkészülni.

– Ez azt jelenti, hogy nincs biztos recept a terrorcselekmények megelőzésére?
– A terrort egyelőre nem tudjuk megállítani, vagy teljes mértékben megelőzni, de a cselekmények hatását, súlyát erősen lehet csökkenteni. Aki a megelőzést, a megoldást akarja megtalálni, annak mindenekelőtt meg kell értenie az előbb már vázolt alapproblémát, az ideológiai különbségeket. Véleményem szerint Európa és Amerika még mindig nem ismeri, és nem érti az iszlám világ gondolkodását. És aki nem tudja megérteni, az nem is tud ellenük harcolni. Nézzük meg egy kicsit a terrorizmus pszichológiáját, aminek két erős jellemzője van: a „gonosz szándék” és a „befolyásolás”. Ha én gyilkos gondolatokat, „gonosz szándékokat” forgatok a fejemben, de egy másik embert meg tudok győzni, hogy helyettem ő öljön meg valakit, akkor is én vagyok az igazi gyilkos. Hatottam, befolyást gyakoroltam egy „nem gyilkosra”, őt eszközként használtam fel. Sajnos a terroristák különböző módszerekkel képesek erősen hatni azokra is, akik valójában nem terrorista személyiségek, és így tudják elérni, hogy merényleteket kövessenek el. Ebben az a legszomorúbb, hogy a rossz oldalnak egyelőre nagyobb a befolyása, mint azoknak, akik elszenvedik a támadásokat.

– Mit tehet a hétköznapok embere a saját és a közösség biztonságának megóvása érdekében?
– A terrorizmus ellen lehetetlen egyénileg harcolni. A merénylő ugyanis úgy választja meg helyszínt, hogy ott minél több áldozat életét tudja kioltani, cselekedete minél nagyobb hírverést kapjon a médiában, és az elkövető vagy elkövetők minél kevesebb veszteséget szenvedjenek el. Erre a terrorcsoport stratégiát készít, a merénylet elkövetését pedig aligha tudja megakadályozni egy magánszemély. Az általam kidolgozott Intensive Krav Maga elnevezésű önvédelmi módszer azonban sokat segíthet az utcai támadások elhárításában. Például amikor egy család elmegy egy bevásárlóközpontba, és ott egy rablótámadás készül ellenük, akkor meg tudják védeni magukat a biztonsági őr vagy a rendőr beavatkozásáig. Ez egy bárki által viszonylag könnyen megtanulható önvédelmi gondolkodás és mozgássorozat, egy olyan technika, amelyet a közelharcban lehet alkalmazni. A módszer elsősorban nem az erős fizikumra, hanem a mentális felkészültségre épít. Személyre szabható, de nagyon fontos, hogy az egyes technikákat megfelelően begyakorolják. Eredetileg a rendvédelmi szervek számára állítottam össze, de ma már a civileknek is fontos, hogy hatékonyan tudjanak védekezni az erőszakos támadásokkal szemben.

(Cikkünk nyomtatásban 2018 februárjában jelent meg a Biztonságpiac Évkönyvben. A -szerk- megj.)

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment