Búcsú a fegyverektől: a magyar katonák kivonulnak Afganisztánból

magyar_afgan_500A magyar, az izlandi és az olasz csapatok teljesítették kötelezettségvállalásukat, így november 11-én megkezdték a kivonulást Afganisztánból. A NATO vezette afganisztáni katonai misszió (ISAF) 13 esztendővel ezelőtt kezdődött megbízatása december 31-én lejár – jelentette az MTI a Prensa Latina kubai hírügynökség kabuli hírforrására hivatkozva.

Az ISAF honlapján kedden a szervezet elismerését fejezte ki Magyarországnak azért a szerepéért, amellyel a több mint ötven ország egyikeként hozzájárult a 2003-2014 között teljesített misszió sikeréhez.

A művelet év végi lezárása után, januárban kezdetét veszi a Resolute Support (Eltökélt támogatás) elnevezésű misszió, amely elsősorban kiképzési, tanácsadó és támogató segítséget nyújt majd a helyi erőknek. Ezzel az ISAF harci küldetésének helyébe új, nagyságrendekkel kisebb (mintegy 12 ezer fős) létszámú nemzetközi misszió lép. A közép-ázsiai ország biztonságának fenntartásáért viselt felelősséget teljes mértékben átveszik az éveken át fejlesztett és kiképzett 350 ezer főt számláló afgán biztonsági erők.

Afganisztánban eddig mintegy 140 magyar katona öt kontingensbe (Műveleti tanácsadó csoport, MH Mi-17 légi tanácsadó csoport, MH Különleges műveleti kontingens, MH Logisztikai iskola magyar mentorcsoport, Nemzeti támogató elem) szerveződve és egyéni beosztásokban látta el feladatait.

Hende Csaba honvédelmi miniszter október 16-án egy budapesti konferencián jelezte: a januárban kezdődő új NATO-misszióhoz Magyarország több mint száz katonával járul hozzá, 2015 és 2017 között pedig évi 500 ezer dollárral segíti az afgán biztonsági erők finanszírozását.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment