Önvédelemben „fekete öves”

airbag_500Biztonsági öv, légzsák és kiegészítő biztosítás a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás mellé. Ami közös bennük: apróságnak tűnhetnek, de életet menthetnek!

A Generali Biztosító ügyfél-körében végzett felmérés adatai azt mutatják, hogy elmúlt másfél év során az autóbalesetek 95 százaléka ütközéssel kapcsolatos, ami gyakran személyi sérüléssel is jár, azonban hála a biztonsági övnek és a légzsákoknak a halálesetek száma akár kétharmadával csökkenhet. Az ütközés pillanatában tehát véd minket a biztonsági öv és a légzsák a károk helyreállításakor pedig (annak a gyakorlatnak köszönhetően, melyet a Generali Biztosító már harmadik éve folytat) a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szavatolja biztonságunkat — állítja a biztosító.

A társaság saját ügyfelei biztosítási védelmét helyezi előtérbe a kgfb esetén is, azaz a hagyományos eljárás, a másnak okozott kár megtérítése mellett saját ügyfeleinek is segítséget nyújt függetlenül attól, hogy ők a baleset okozói vagy elszenvedői voltak.

Ütközéskor elsősorban a biztonsági öv védi az autóban ülőket, de ma már a légzsák is alapfelszerelésnek számít – e két eszköz pedig együttesen valóban hatékony védelmet nyújt. Az autóipar már az 1950-es években elkezdte kifejleszteni a légzsákokat, amelyek azonban csak az 1980-as évekre váltak általánosan elfogadottá. Az évek során olyannyira sikeres lett ez a biztonsági megoldás, hogy az Egyesült Államokban 1998-tól minden újonnan gyártott autónál kötelező felszereléssé tették.

Európában 1981 óta lehet vezetőoldali légzsákkal találkozni, azóta kontinensünkön is fokozatosan vált egyre elterjedtebbé, később az utasok is külön védelmet kaptak, illetve az oldallégzsákok is megjelentek a járművekben. A légzsákoknak köszönhetően magunkat és családunkat is nagyobb biztonságban tudhatjuk, a külföldi kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a légzsák átlagosan kétharmadával csökkenti a fejsérülésből eredő halálesetek számát, az Egyesült Államokban pedig a becslések szerint évente több mint 2000 életet ment meg.

Azonban az ütközés után 2-3 századmásodperccel (a pislogásnál négyszer gyorsabban) felfúvódó légzsák csak a biztonsági övvel együtt nyújt valódi védelmet. Szükség is van erre az összehangolt rendszerre, hogy biztonságban tudhassuk magunkat, hiszen az autókat érintő különféle káresetek között az ütközéses balesetek a leggyakoribbak. A társasághoz az elmúlt másfél év során közel 20 ezer ütközésből eredő kárt jelentettek kötelező felelősségbiztosítás terhére.

A károk helyreállításakor, ha nem mi okoztuk a balesetet, megtéríti kárunkat a vétkes fél kötelező biztosítása. Viszont, ha mi voltunk a hibásak, anyagilag is rendkívül rosszul járhatunk, hiszen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ilyenkor alapvetően nem fedezi a kárt. A Generali Biztosító éppen ezért fejlesztett ki a kötelező biztosítása mellé kiegészítőket, így csupán havi párszáz forintért akkor is biztonságban tudhatjuk járművünket és magunkat is, ha mi okozzuk az ütközést.

Az Önvédelem kiegészítő például csupán egy apró kiegészítője a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnak (akárcsak az autóban a légzsák), a bajban azonban csak mindkettő együtt nyújthat valódi segítséget. Az Önvédelem kiegészítő megtéríti a vétkes autós saját gépjárművében keletkezett kárát koccanásos baleset esetén, egy komolyabb ütközésnél pedig a járműben ülők baleset biztosítása jelenthet segítséget, melyet a Generali minden kötelező biztosítás mellé ingyenesen ad ügyfeleinek.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment