Chovanec-gyilkosság: pénzbüntetéssel megúszta a belga rendőrfőnök

Jozef Chovanec halálaA belga belügy- és igazságügyi miniszterek döntése alapján, a hatóságok pénzbüntetést szabtak ki André Desenfants belga szövetségi rendőrfőnökre, az ország bűnüldöző hatóságainak második legfontosabb vezetőjére, Jozef Chovanec szlovák állampolgár halála miatt, aki 2018-ban, közvetlenül a charleroi-i repülőtéren történt őrizetbe vétele után hunyt el – jelentette kedden az RTBF.be belga hírportál.

A hírportál közlése szerint a két miniszter eredetileg a rendőrfőnök többhetes felfüggesztését javasolta, ami a negyedik legsúlyosabb szankció egy rendőrtiszt esetében. Desenfants ezt a büntetést a fegyelmi bizottság előtt vitatta, és indokolatlannak tartotta. Büntetését ezért kéthónapos fizetéscsökkentésre mérsékelték, ami a belga sajtó szerint körülbelül bruttó 1500 euró veszteséget jelent a számára. A megrovás – szintén sajtóelemzések szerint – akadályozhatja Desenfants előléptetését.

Chovanec, aki munkaügyi okokból gyakran utazott Belgium és Szlovákia között, 2018 február 23-án szeretett volna Belgiumból a hazájába repülni, ám zavart viselkedése miatt a belga repülőtéren a rendőrök őrizetbe vették. Chovanec a zárkában is zavartan viselkedett, a rácsokhoz verte a fejét, mire a rendőrök több mint negyedórán át térdeltek a hátán. A férfi ekkor elájult, majd kórházba szállítása után három nappal elhunyt. A zárkában készült videófelvételen látható, hogy a rendőri intézkedés közben egy belga rendőrnő nevetve náci karlendítést utánzott.

A szlovák vezetés azzal vádolta a belga hatóságokat, hogy megpróbálták az ügyet eltussolni, így tavaly szeptemberben teljes körű és gyorsított eljárás lefolytatására szólította fel Belgiumot, és arra kérte az Európai Bizottságot is, hogy ítélje el a brutális rendőri fellépést.

Desenfants tavaly augusztusban ideiglenesen távozott hivatalából a folyamatban lévő nyomozás miatt. Akkor úgy nyilatkozott, hogy nem rendelkezik minden információval az üggyel kapcsolatban, és helyesen járt el, amikor tudomást szerzett az esetről.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment