Csak a többfrontos támadás lehet végzetes

Egy kibertámadás önmagában még nem lehet végzetes kimenetelű, ám egy többfrontos, összehangolt művelet már globális méretű katasztrófát idézhet elő – derül ki az OECD legfrissebb tanulmányából.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanulmánya szerint a kiberháború veszélyeit némileg túldimenzionálja a sajtó és a közvélemény. A BBC szerint egy-egy világjárvány vagy a pénzügyi instabilitás globális szinten is okozhat komolyabb fennakadásokat, úgy az egyszerűbb kibertámadások nem jelentenek ilyen szintű veszélyt. Már csak azért sem, mert a kibertámadások többnyire lokális, rövid életű jelenségek.

Kifejezetten káros a webes kémkedést, vagy hacker-tevékenységet kiberháborúként emlegetni – állítja az OECD-tanulmány egyik szerzője, Peter Sommer professzor. Azt azonban Sommer sem vonja kétségbe, hogy bekövetkezhet egy globális kiber-katasztrófa. Az okokról azonban a BBC-nek adott nyilatkozatában azt mondta: egy tekintélyes napkitörés komoly károkat tehet a műholdakban, bázisállomásokban vagy éppen az internetes infrastruktúrában.

A kibertérben csupán egy összehangolt, többfrontos informatikai hadműveletnek persze globális szinten is lehet következményei, ám a tanulmány szerzői szerint a veszély felméréséhez, a következmények és a védekezés lehetőségeinek mérlegeléséhez mindenképpen tisztázni kell alapvető fogalmakat. A kibertámadás ugyanis ma szinte minden érintett csoport számára mást és mást jelent, önmagában ez a fogalom még mindig csak az adathalászatot jelenti.

A magyarországi kritikus infrastruktúrák veszélyeztetettségéről Kovács László, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem docense és Krasznay Csaba doktorandus készített tanulmányt Digitális Mohács címmel.

Forrás: BBC News Online

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment