Drónok és testkamerák az európai rendészeti szervezetek kedvenc „játékszerei”

GPEC rendészeti szakkiállítás és vásár -- Lipcse, 2016 (fotó: GPEC)

Összesen harmincegy ország ötszáznál is több kiállítója vett részt az idén júniusban Lipcsében megrendezett GPEC (General Police Equipment Exhibition and Conference) Kiállításon és Konferencián. A háromnapos rendezvényre idén 55 országból mintegy 6700 biztonsági szakember látogatott el.

A kétévente megrendezett, Európa legnagyobb rendészeti szakkiállításának számító GPEC idei látogatószáma nem sokkal haladta meg a 2014-est, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a rendezvény nem nyilvános, a belépésre – a kiállítókon kívül – kizárólag a rendészeti területtel összefüggő állami szervezeteknél dolgozóknak van lehetőségük – gyakran meghívásos-ajánlásos alapon. Éppen ezért a GPEC méreteit tekintve nem növekszik dinamikusan: a két évvel ezelőttihez képest idén júniusban hárommal több ország huszonhárommal több kiállítója vett részt.

Az talán cseppet sem meglepő, hogy Németország valamennyi rend-, katasztrófa- és kibervédelmi szervezete hangsúlyosan képviseltette magát a 2016-os GPEC-en, ahol a legújabb technológiai vívmányokat, találmányokat és a leginnovatívabb rendészeti megoldásokat felvonultató seregszemle mellett konferencia-beszélgetések, bemutatók és oktatási-képzési célú előadások adták a háromnapos program gerincét. Az előadások és pódiumbeszélgetések a rendvédelem legújabb kihívásait, feladatait járták körül a légiközlekedés-biztonságától kezdve a komplex forgalom-menedzsmenten és a szállítmányozás-biztonság technológiai aspektusain át a rendőrségi fegyver- és kényszerítőeszköz-használatig.

A GPEC szervezőjének – az EMW Exhibition & Media Wehrstedtnek – célja ugyanis az, hogy a rendezvény a legátfogóbb nemzetközi fórum legyen, amely egyfajta termék- és információs „tőzsde” szerepét tölti be. A GPEC szakvásár már a 2000-es évek eleje óta a belbiztonsági ágazat legreprezentatívabb rendezvényének számít Németországban, de még a kontinensen is, hiszen a több mint félezer kiállító a legmodernebb technikát és a jelenleg elérhető legfejlettebb megoldásokat vonultatta fel az információ- és kommunikáció-technológia, a járműfejlesztések, a forgalom-ellenőrzés, a fegyverek és kényszerítőeszközök, a rendészeti ruházat és az egyéb felszerelések, a helyszínelés-tudomány és -technológia területén.

A GPEC kiállítótereit végigjárva egyértelmű trendként rajzolódott ki, hogy az európai rendészeti ágazat folyamatosan a legkülönfélébb technológiai innovációkkal bővíti eszköztárát a minél mobilabb és a külső tényezőktől mindinkább független megfigyelés érdekében.

A rendezvény „slágertermékei” a testkamerák, valamint a drónok voltak, ezekből rendkívül széles kínálat jött össze a kiállítótérben. A drónfejlesztés terén egyébként az ázsiai cégek lelkesedése szembeötlő volt, mint ahogy a taktikai öltözékre rögzíthető és viselhető kameramegoldások is szép számmal megjelentek a kiállított termékek között. Emellett olyan speciális fejlesztésekkel is találkozhattunk, mint például a németországi Vimtec külső helyszínen telepíthető, saját áramforrásról működő, műholdas kapcsolatot biztosító teleszkópos videómegfigyelő állomása.

Ugyancsak illusztris példája ennek a trendnek a – már számos országban élesben is alkalmazott – ekin Patrol koncepció, amely funkciójából adódóan elsősorban a nemzeti rendőri szervezetek érdeklődésére tarthat számot. A rendőrségi járőrautóra szerelt speciális fényhíd ugyanis nem csupán sebességmérésre, vagy rendszám- és arcfelismerésre alkalmas, hanem mindezeket egyszerre több irányban is képes alkalmazni. Így például, ha egy parkolóban a járőr köröztetett járműveket keres vagy ellenőriz, a sorok között haladva valamennyi, a fényhídba szerelt szenzorok látókörébe eső autó rendszámát egy időben képes azonosítani, és automatikusan lefuttatni a központi adatbázis-keresést. Közúton haladva pedig a rendszer valamennyi irányba, valamennyi a látókörébe kerülő autót képes ellenőrizni, hogy betartják-e az előírt sebességhatárt.

A 2016-os GPEC-en nagy számban képviseltették magukat a helyszínelésben alkalmazott eszközök gyártói és fejlesztői. Az egyik legizgalmasabb fejlesztést e téren egy, a fogorvoslásban mintavételre használt, szilikonalapú anyag rendészeti célú felhasználása jelentette. Ezzel a technikával ugyanis, akár papírról, például bankjegyekről is nagyjából egy perc alatt lehet jó minőségű ujjlenyomat-mintát venni, különlegességét pedig az adja, hogy a szilikonos anyag ellenálló-képességének és rugalmasságának köszönhetően a minta mindenfajta külső behatással szemben rezisztens, így a lenyomat hosszú éveken át fizikailag is megbízhatóan tárolható.

A GPEC-et legközelebb 2018-ban rendezik meg Németországban. A jubileumi, tizedik európai kiállításnak Frankfurt fog otthont adni – a tervek szerint az év első felében.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment