Durvább a múlt heti vihar mérlege a korábban becsültnél

Vihar Salgótarjánban

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint a július 8-án, szerdán az országon átvonuló vihar után összesen 34 795 kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, a kár értéke pedig megközelíti a 4,8 milliárd forintot.

A káresetek száma és becsült értéke jóval meghaladja a Mabisz múlt pénteken kiadott előző összegzésének  adatait, amely húszezer esetet és hárommilliárd forintos kárt jelzett. A kárbejelentés túlnyomó többsége ingatlanokkal kapcsolatos, azonban 537 bejelentés érkezett olyan, casco-biztosítással rendelkező autósoktól is, akiknek  a kidőlt fák miatt sérült meg a járművük. A gépjárműkárok becsült értéke meghaladja a 178 millió forintot, az egy sérült autóra jutó átlagos kárösszeg több mint 332 ezer forint.

A Mabisz közleménye szerint a legtöbb bejelentés Budapestről, Pest megyéből, Fejér megyéből, Vas, valamint Veszprém megyéből érkezett, a főváros mellett Érd, illetve Székesfehérvár volt a leginkább érintett település.

A szövetség szerint a viharkár vagyis a vihar és nagy szél okozta tetőmegbontás, a fakidőlés, illetve a beázás volt a leggyakoribb kártípus, azonban előfordult jégverés, felhőszakadás, valamint villámcsapás miatt bekövetkezett esemény is.

A Mabisz arra is felhívta a figyelmet, hogy a tapasztalatok szerint az év leginkább kárveszélyes időszaka a május-augusztus közötti periódus, ugyanis 2010-2014-ben ezekben a hónapokban a biztosítók több mint 762 ezer kárt rendeztek, amelyek összértéke megközelítette a hatvanmilliárd forintot.

Napokon belül indul a kifizetés

A viharkárok felmérése után napokon belül megérkezik a károsultak számlájára a kártérítés összege, ha a dokumentumok és a szerződés rendben van – mondta a Mabisz kommunikációs főosztályvezetője. Gilyén Ágnes szerint ahogy megtörtént a kárfelmérés, azonnal elindulhat a helyreállítási munka.

A hazai ingatlanok biztosítottsága európai összehasonlításban jónak mondható, 72-73 százalék körül van. A szakértő szerint szerencsés, hogy az elemi károk szerepelnek a magyarországi alapbiztosításokban is, azaz akinek van lakásbiztosítása, az vihar, földrengés vagy árvíz ellen biztosítva van.

A második legtöbb lakásbiztosítási szerződést kezelő Groupama Biztosítóhoz a múlt hét szerdai vihar miatt a legfrissebb, péntek reggeli adatok alapján mintegy 7,5 ezer ingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett, amelyek becsült értéke megközelíti az egymilliárd forintot. A mintegy háromezer szemlézett kár jelentős részét már lezárta a társaság és elindította a kárösszegek kifizetését. A pusztító szél és jégverés nem csak a lakóingatlanokban okozott jelentős károkat, de a mezőgazdasági területeket is súlyosan érintette. Az agrárbiztosításban piacvezető biztosítóhoz egy hét alatt 275 mezőgazdasági kárbejelentés érkezett, amelyek kárértéke az előzetes becslések alapján 450 millió forint. A bejelentések döntő hányada növényeket ért jégkár, területileg pedig elsősorban Vas megyét sújtotta. A helyenként dió nagyságú jég aratás közben érte a már érett állományt, ezért különösen nagy károkat okozott.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment