Az emberek többségét rendkívül elszomorítja az a gondolat, hogy le kell mondaniuk a kenyérről, miután rájönnek, hogy a glutén nem lesz a szervezetük legjobb barátja. Búcsút mondanak a friss francia bagettnek és az egyszerű tojásos szendvicsnek, amely sokszor megmentette őket az éhségtől. De akkor jön a végső elkeseredés, ha kiderül, hogy emellett még laktózérzékenyek is.
Pedig a glutén- és a laktózintolerancia nem jelenti a világ végét. Egy kis kreativitással és a megfelelő termékek beszerzésével újraalkothatod azokat az élelmiszereket, amelyeket korábban fogyasztottál, köztük a házi kenyeret is.
Milyen lisztet használj?
Bárki, aki már sütött korábban gluténmentesen, valószínűleg megvan már neki a bevált lisztkeveréke. Nos, ezzel mi is így vagyunk. Kipróbáltuk az Éléskamra finoman reform vegán lisztkeverékei között fellelhető Vegán házi fehér kenyér keveréket, és szerelem volt első használatra.
Egyrészt azért, mert ez egy 100%-ban természetes, jelölendő allergénektől és hozzáadott cukortól mentes termék. De emellett még azt is imádjuk benne, hogy a használatakor nem kell méricskélni, mivel egy tasak egy adagnyi kenyérhez pont elegendő. Csak kiszórtuk belőle a lisztet, és vizet adtunk hozzá.
Mit tartalmaz ez a lisztkeverék?
Igaz, hogy az összetétel a termék adatlapján le van írva, de a biztonság kedvéért azért felsoroljuk itt is, pontosan mi is van benne. Így megbizonyosodhatsz arról, hogy ez a csodás lisztkeverék valóban megfelel az étrendednek.
Az összetevők között szerepelnek olyan gluténmentes lisztek, mint a köles-, a teljes kiőrlésű rizs- és a cirokliszt. De emellett fellelhető még a termékben tápiókakeményítő, bambuszrost- és útifűmaghéjliszt keveréke, amely igazán kiváló rostforrás, foszfátmentes sütőpor, Himalaya só és szentjánoskenyér liszt is.
Hogyan kell elkészíteni?
Mint ahogy azt korábban is írtuk, az elkészítése rendkívül egyszerű. Első lépésként szórd a tasak tartalmát egy tálba, adj hozzá 7 gramm szárított élesztő, és ezt így szárazon keverd össze. Majd ezekhez az összetevőkhöz jöhet még 390 ml langyos víz, 20 ml frissen facsart citromlé és 20 ml folyékony kókuszzsír.
Miután ezzel megvagy, keverd át a tál tartalmát kanállal vagy dagasztószárral 3-5 percig. Ezután pedig következhet a pihentetés (kb. 15 perc) és a formázás. Végül már csak annyi teendőd maradt, hogy lekened a tészta tetejét kókuszzsírral, meleg helyen keleszted 35 percig, és keresztben bevágod a tetejét 4 helyen. Ezután mehet is a sütőbe, ahol 210 fokon alsó-felső fokozaton 30 percig, majd további 30 percig 180 fokon kell sülnie.
Hogyan tárold?
Ezt a kenyeret a legjobb frissen fogyasztani (kihűlés után), de pár napig eláll szobahőmérsékleten egy légmentesen záródó dobozban vagy kenyértartóban. Fogyaszthatod akár pirítósként tejmentes vajjal és lekvárral. De mi személy szerint imádjuk a kedvenc glutén-, tej- és tojásmentes Minestrone levesünk mellé is majszolni. Utána viszont mindenképpen be kell rakni a fagyasztóba. Ezt megteheted szeletelve, de akár egészben is.