Életmentő pontokat adtak át a debreceni közlekedési társaságnál

Debrecen DKVHárom telephelyén alakított ki úgynevezett Élet Mentő Pontot a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezetével együttműködve. A társaság nyolcvan dolgozója el is végezte az életmentő képzést – hangzott el a Petőfi téri pont átadásán.

Az Országos Mentőszolgálat 2018-ban hozta létre az Élet Mentő Pont márkanevet, azzal a céllal, hogy ha a csatlakozó cégek, üzletek, sportlétesítmények vállalják egy defibrillátor beszerzését és működtetését, akkor a mentőszolgálat biztosítja az ehhez szükséges oktatást – mondta az átadás alkalmából tartott sajtótájékoztatón Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezetének igazgatója.

Hangsúlyozta, percenként tíz százalékkal csökken a sikeres beavatkozás esélye, ha valaki közterületen hirtelen rosszul lesz. Hozzátette: ha valaki csak mellkasi nyomást alkalmaz, akkor már megduplázza a beteg sikeres újraéleszthetőségi esélyét, de ha egy félautomata defibrillátort is tudnak használni, akkor a mentő kiérkezéséig megtörténhet az újraélesztés. Korcsmáros közölte, az életmentéshez segítséget nyújt az Életmentő applikáció, amelyen keresztül meg lehet határozni a helyszínt és ki lehet hívni a mentőket is.

Széles Diána alpolgármester arról beszélt, a város számára kifejezetten fontos, hogy a fiatalok minél korábban találkozzanak az életmentéssel, így minden 10. osztályos tanuló, aki részt vesz az iskolaegészségügyi szűrésen, az életmentő képzésben is részesül. Kiemelte, hogy míg országosan harminc Élet Mentő Pont van, addig a most átadott hárommal együtt Debrecenben 11 található, például a Debreceni Sportuszodában és a Déri Múzeumban. A város további Élet Mentő Pontok kialakításában gondolkodik, elsősorban sokáig nyitva tartó intézményekben – mondta el Széles.

A Petőfi tér a vasútállomás miatt is nagyon forgalmas – mondta a helyszínválasztásról Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatója; a másik két helyszín a Salétrom utcai és a Kígyó-Hagyma utcai telephely. Közölte, az együttműködést a mentőszolgálat regionális igazgatóságával az hívta életre, hogy tavaly több mint 200 esetben kellett riasztaniuk a mentőket; ezért idén tavasszal az összes járművüket átalakították úgy, hogy rosszullét esetén a „Mentőre vár” felirat megjelenhessen rajta, most pedig Élet Mentő Pontok jöttek létre a megállapodás részeként.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment