Eligazodás a serpenyők világában

tramontina.huMinden háztartásban a konyha az a helyiség, amelynek rendelkeznie kell már induláskor néhány nélkülözhetetlen kellékkel, melyek közül az egyik a serpenyő. A sütés-főzéshez, és azon belül is a különféle ételek elkészítéséhez nem árt különböző típusú és méretű serpenyőket beszerezni, ugyanakkor már ezen termékekből is rengeteget kínálnak a webáruházak és nehéz az eligazodás.

Mire szeretnénk használni a serpenyőt?

Ez az elsődleges kérdés, ami felvetődik, de ha még nincs meg a konkrét döntés, érdemes szétnézni a TRAMONTINA webáruház professzionális serpenyő kínálatában, ahol majd attól függően, hogy mi lesz a fő szempont a kiválasztásnál, lehet vásárolni az általánosabb típustól az egészen magas szintű darabokig többfélét.

Fontos tudnivaló, hogy serpenyőt nem csupán a kinézet és az ár alapján ildomos választani. Természetesen mindkettő fontos szempont, de elképzelhető, hogy megvásárolsz egy drágábbat bízva abban, hogy a magas minőség finom ételeket produkál, de nem feltétlen jársz jól vele, ha az adott serpenyő nem arra a főzési funkcióra van kitalálva.

Alapjában véve, ha átgondolja az ember a főzési-sütési szokásait, akkor rájöhet, hogy összességében két módon szokott főzni: a zöldségeket, húsokat, tojásokat, stb. közepes hőfokon és a tésztákat, sütiket, mint amilyen pl. a palacsinta, magas hőfokon. Ezért lényegében véve ez az a két típus, amelyet egy kezdő háztartásnak is be kell szerezni.

Ezt követően már csak azon kell merengeni, hogy melyikből hány darabra van szükség, hiszen a nagyobb hússütésekhez nem árt egy külön serpenyő, ami nagyobb átmérőjű, egy többgyermekes családban pedig már az egy napi palacsintaadaghoz is minimum két serpenyő kell, ha nem akarjuk az egész napunkat a konyhában tölteni.

A régről ismert vasserpenyők

Ha azt halljuk, hogy serpenyő, bizonyára mindenkinek a vasserpenyők jutnak az eszébe, hiszen régen csak ezt lehetett kapni, ezt láttuk szüleink és nagyszüleink konyhájában, különösen palacsintasütéskor. Strapabíró és időtálló voltuk miatt napjainkban is eléggé közkedveltek, bár használatukhoz kell némi gyakorlat és türelem.

Először is fontos, hogy átessenek egy első beavatáson, amikor megvesszük őket, ugyanis ki kell “égetni” őket, ami azt jelenti, hogy elmosás és megtörlést követően öntünk bele némi olajat és füstölésig hevítjük. Majd hagyjuk kihűlni és megismételjük ezt a folyamatot néhányszor. A vasserpenyőket szokták az ötvözete révén acélserpenyőknek hívni. Fontos, hogy mindig tartalmazzon az étel olajat, amelyet főzünk vagy amit sütünk benne.

Ezek a konyhai kellékek ugyan igényelnek időről időre némi törődést, és mosogatószerrel nem is szabad őket mosni, de a bennük készült ételek ízvilága semmivel sem összehasonlítható.

A népszerű tapadásmentes változatok

A közepes hőfokon sütött ételeket általában tapadásmentes bevonatú serpenyőkben készítjük, amelyek több réteg alumíniumból, rozsdamentes acélból vagy öntöttvasból készülnek és valamilyen kémiai bevonat van rajtuk. Ajánlott odafigyelni, hogy ez a bevonat PFOA mentes legyen, hogy óvjuk egészségünket.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment