Egy jó biztonsági őrre mindig szükség van

security - biztonsági őrNémely cégvezető hajlamos figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy bármikor és bárhol megtörténhet egy nem kívánt esemény, amelyet követően nem kell sok idő ahhoz, hogy akár egy bűncselekmény is kialakuljon.

Pedig ezzel a dologgal igenis foglalkozni kell, és ha úgy adódik, akkor egy hatékony biztonsági őr alkalmazása mellett dönteni. Az ő jelenléte sokat segíthet abban, hogy gyorsan lehessen reagálni ezekre a történésekre, és ne fajuljon tovább a helyzet. 

De szerencsére a vezetők többsége nem tartozik bele ebbe a kategóriába, és aktívan keres az egész ország területén embereket ebbe a pozícióba. Az Ózdállás oldalán itt érdemes ózdi biztonsági őr állást keresni.

No, de milyen is egy „jó” biztonsági őr?

A technika fejlődése erre a szakmára is nagymértékben hatással volt, amelynek köszönhetően az elvárások is nőttek a biztonsági őrök felé. Olyannyira, hogy sokunk „portás bácsija” ebben a pozícióban manapság már nem nagyon állná meg a helyét.

Elengedhetetlen ugyanis a gyors helyzetfelismerés, a határozott ugyanakkor udvarias fellépés, a fejlett problémamegoldó képesség és a felelősségtudatos viselkedés. Továbbá tisztában kell lennie még a legfrissebb, szakmához kötődő jogi rendelkezésekkel és a hatékony intézkedéshez szükséges kriminalisztikai és pszichológiai alapelvekkel. A megfelelő fizikai és pszichikai erőnlétet pedig még nem is említettük.

Alapfeltétel a személy- és vagyonőr képzésen való részvétel

Ahhoz, hogy a biztonsági őrök a területen dolgozhassanak, részt kell venniük egy speciális személy- és vagyonőr képzésen, amely során megtanítják őket például azoknak a gyanús tevékenységeknek a felismerésére és azonosítására, amelyek hatással lehetnek a környezetre vagy a környező civilekre.

Továbbá arra is kiképzik őket, hogy a tetten ért személy elfogása, visszatartása és az illetékes hatóságoknak történő átadása során mikor alkalmazhatnak testi erőt, vagy a rendelkezésére álló támadáselhárító eszközöket.

Ráadásul még elsősegély-nyújtására, újraélesztésre és konfliktus- és/vagy stresszkezelésre is megtanítják őket. Megmutatják, hogy mikor milyen pszichológiai módszereket érdemes alkalmazni.

A sikeres vizsga után a fegyveres biztonsági őr képzés is elvégezhető

Mivel a kiemelt létesítmények és a különféle állami szervek által létrehozott őrségek folyamatos munkaerő-hiánnyal küzdenek, így a fegyveres biztonsági őrökre rendkívül magas a kereslet. Ennek a végzettségnek a megszerzéséhez azonban szükség van egy sikeres írásbeli vizsgára és egy projekt feladat végrehajtására is.

Továbbá nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a vizsgára bocsátásnak is van egy feltétele, ami nem más, mint a sikeres, rövid és hosszú lőfegyveres lőgyakorlat.

Reméljük, hogy a fentebb leírtak hasznosnak bizonyulnak majd, és sikerült minden fontosabb információt átadnunk a biztonsági őr szakmával kapcsolatban.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment