Erőszakos tüntetések törtek ki Szalonikiben egy rendőrségi akció miatt

görög tüntetésErőszakos tüntetések törtek ki Szalonikiben kedden, miután előző nap egy rendőr meglőtt egy 16 éves roma fiatalt, aki a hatóságok elől menekült egy állítólagos benzinlopást követően.

A tüntetők kövekkel és botokkal támadtak a görög rendőrökre a szaloniki ügyészség épülete előtt, amikor megérkezett tárgyalására a rendőr, akit emberölés kísérletével vádoltak meg. A görög média tudósítása szerint a rendőrök megpróbálták feloszlatni a tömeget.

A görög média úgy tudja, hogy a fiút a fején érte a lövés, és jelenleg is súlyos állapotban kórházban kezelik. A Kathimerini című újság arról számolt be, hogy a fiú fizetés nélkül hajtott el egy benzinkútról, miután húsz euró értékben megtankolta autóját. Ezt követően motoros rendőrök vették üldözőbe, akik közül az egyiküket a fiú megpróbálta elgázolni. Miután a járművet megállították, az egyik rendőr leadott egy lövést, amely az autó hátsó ablakán, valamint a vezetőülés fejtámláján áthatolva eltalálta a fiatalt.

A mostani tüntetések egybeestek Alexandrosz Grigoropulosz halálnak tizennegyedik évfordulójával. A 15 éves fiatalt egy utcai konfliktus során lőtte le egy rendőr. Halála évfordulóin a rendőri erőszak elleni tüntetéseket tartanak az országban. A fiatal emlékére szervezett demonstrációk gyakran végződnek erőszakos eseményekkel, ezért a rendőrség általában könnygázzal és vízágyúval oszlatja fel azokat.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment