EU – NATO: munkacsoport az ellenállóképesség fokozására és az infrastruktúra védelmére

NATO - EUAz Európai Unió és a NATO munkacsoportot hozott létre a tagországok ellenállóképessége fokozására és a kulcsfontosságú infrastruktúrák védelmére – tájékoztatott az Európai Bizottság.

A közlemény szerint közös munkacsoport létrehozását az indokolta, hogy a tagországok biztonságát és ellenállóképességét érintő kihívások egyre összetettebbé és dinamikusabbá váltak.

„Számos szereplő folyamatosan teszteli az ellenállóképességünket, és igyekszik kiaknázni társadalmaink és gazdaságaink nyitottságát, kölcsönös függőségeit és összekapcsoltságát” – fogalmaztak.

Azt írták, hogy az energia fegyverként való alkalmazása és az Északi Áramlat gázvezetékek elleni szabotázsakció ráirányították a figyelmet a kritikus infrastruktúrák ellenállóképességének gyengeségeire. Ezek ismeretében mind az EU, mind a NATO úgy gondolta, hogy alapvető fontosságú a veszélyekkel szembeni tagállami és közös fellépés. Ennek érdekében hozták létre a munkacsoportot, melynek feladata, hogy megossza a bevált gyakorlatokat és intézkedéseket dolgozzon ki az ellenállóképesség javítására. A munkacsoport négy területre összpontosít majd: az energiára, a digitális infrastruktúrára, a közlekedésre és az űrkutatásra.

„Csak együttműködéssel tudunk fellépni azokkal szemben, akik a biztonságunk aláásására törekszenek. Csak így tudjuk biztosítani, hogy a létfontosságú infrastruktúrák ellenállók maradjanak a különböző típusú fenyegetésekkel szemben” – tették hozzá.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment