Felmentették a biztonsági őrt: a spanyol uralkodók ellen szimulált merényleteket

securityFelmentette a madridi bíróság kedden azt a biztonsági őrt, aki merényleteket szimulált János Károly és IV. Fülöp spanyol uralkodók, Mariano Rajoy miniszterelnök, több kormánytag, és a Real Madrid focistái ellen.

A férfi éveken át több különböző, nagyszabású és kiemelt biztonsági fokozatú nyilvános esemény alkalmával bérelt szállodai szobákat a spanyol fővárosban, az épületekbe minden gond nélkül több lőfegyvert is magával vitt, az ablakból pedig észrevétlenül célba vette a lehetséges áldozatokat.

A ravaszt sosem húzta meg, az esetekről viszont felvételeket készített, amelyeket eljuttatott például a nemzetbiztonsági hivatalnak, a belügyminisztériumnak, a királyi háznak és a parlamenti pártoknak. A biztonsági őrként dolgozó férfi célja az akcióval az volt, hogy felhívja a figyelmet a biztonsági rendszer hiányosságaira, a hibás személyvédelemre.

A bíróság ezt figyelembe véve döntött a felmentés mellett, indoklásában azt is kiemelte, hogy a férfi érvényes engedéllyel rendelkezik minden birtokában lévő fegyverre. A szimulációt pedig bizonyítja az is, hogy több esetben nem igazi puskát, hanem fegyverutánzatot használt a videók készítésekor — mondta ki a bíróság.

A férfi állítása és a felvételek tanúsága szerint lelőhette volna János Károly királyt 2012-ben, és 2013-ban is az október 12-i nemzeti ünnep alkalmából tartott felvonuláson. VI. Fülöp ellen pedig akár már a beiktatása napján merényletet követhetett volna el a kongresszus épületénél. Arra is volt példa, hogy az egyik szállodába hét darab fegyvert csempészett be.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment