Fuvarbiztonsági szakértők tanácskoznak Budapesten

A Transported Asset Protection Association (TAPA) 2010. október 21-22-én a budapesti Kempinski szállodában rendezi meg konferenciáját.

A rendezvényen multinacionális nagyvállalatok, logisztikai, szállítmányozó cégek és bűnüldöző szervek szakemberei cserélik ki gondolataikat a szállítmányozással kapcsolatos bűncselekmények megelőzéséről. Az ilyen típusú bűncselekmények száma – és az ebből származó veszteség is – folyamatosan nő. Az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban 3 756 szállítmányozással kapcsolatos incidenst jelentettek 2008-ban, amelyek összesített kárértéke meghaladja a 170,6 millió eurót.

A gazdasági válság hatására a bűncselekmények száma tovább nőtt, amely komoly kihívást jelent a nemzetközi ellátási láncokon fuvarozott termékek tulajdonosainak.

Magyarországon számos multinacionális nagyvállalat jelentős gyártóbázisokat üzemeltet, de emellett fontos szállítmányozási tranzitútvonalak is áthaladnak az országon. A magyar bűnüldöző szervek is jól ismerik a problémát, a TAPA budapesti konferenciájának vezérszónoka Petőfi Attila dandártábornok, az ORFK bűnügyi igazgatója lesz.

A szállítmányozási bűncselekmények kivétel nélkül minden fogyasztót és vásárlót érintenek, hiszen a gyártók kénytelenek bekalkulálni az áraikba a lopásokból és rablásokból eredő veszteségeiket. Ez jóformán minden terméket érint, amelyet közúton szállítanak: szórakoztató elektronika, gyógyszerek, étel- és italáru, fémek, ruházati termékek és cipők egyaránt. Az egyedi esetek mellett a szállítmányozásra szakosodott szervezett bűnözői csoportok pedig egyre agresszívabbá válnak és a kamionokról eltulajdonított árut nemzetközi hálózatok segítségével értékesítik.

Az eltulajdonított nagy értékű áruk a feketepiacra kerülnek, az ebből származó jelentős bevételen pedig nemzetközi szervezett bűnözői csoportok osztoznak.

A TAPA októberi konferenciáján a legújabb biztonsági megoldások és eljárások mellett a TAPA tagok megosztják tapasztalataikat egymással és olyan közös eljárásokat, protokollokat dolgoznak ki, amelyek segítségével eredményesebben lehet megakadályozni, illetve megelőzni a bűncselekményeket. A TAPA tudása és eszközrendszere, mint az IIS (Incidens Információs Szolgálat) vagy éppen a közös szállítmányozási bűntérkép, hatékony eszköznek bizonyul a védekezésben.

Az Európában több mint hatszáz tagot tömörítő TAPA konferenciáján a legnagyobb multinacionális márkák, mint a Samsung, a Hewlett-Packard, a Nokia, a Nike vagy a globális szállítmányozó nagyvállalatok, mint a TNT vagy a DHL mellett két magyar tulajdonú cég is képviselteti magát. A SECTRAN, amely egyedülálló minőségbiztosítási rendszerével meghatározó szereplő a logisztika biztonság területén, valamint a WebEye GPS alapú járműkövető rendszer fejlesztője és szolgáltatója a Lambda-Com.

Forrás: Biztonságpiac.hu

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment