Ganz: Iránt ma könnyebb megállítani, mint egy év múlva

Beni Ganz védelmi miniszterBeni Ganz izraeli védelmi miniszter kijelentése szerint az iráni atomprogramot, amelynek keretében újabb ezer modern centrifugát helyeznek üzembe, jelenleg kisebb erőfeszítéssel lehetne megállítani, mint egy év múlva – jelentette a Jediót Ahronót című újság.

“Irán jelenleg ezer modern, IR6 típusú urándúsító centrifuga legyártásán és felszerelésén dolgozik mások mellett Natanz közelében, egy föld alatti létesítményben”- mondta Ganz a Reichman Egyetem Politikai és Stratégiai Intézetének konferenciáján kedden, egy nappal az Egyesült Államokba tervezett utazása előtt, ahol Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel találkozik.

“Irán továbbra is rendületlenül tudást és tapasztalatot halmoz fel a modern centrifugák felügyelete, kutatása, gyártása és üzemeltetése terén. Néhány hét múlva elegendő hasadóanyaga lesz az első bombához” – hangsúlyozta az izraeli védelmi miniszter.

“Az egész régióban hadműveleti rendszereket fejlesztenek több ezer kilométeres hatótávolságú, nagy találati pontosságú manőverező robotrepülőgépekkel, föld-föld rakétákkal és drónokkal. Az elmúlt évben jelentősen megnőtt az iráni szövetségesek kezében lévő stratégiai fegyverek mennyisége is” – tette hozzá Ganz.

Az izraeli politikus közölte, hogy nem csak az atomfegyverek irányából ered az iráni fenyegetés, és ezeket a kihívásokat meg akarja vitatni találkozóján Lloyd Austinnal. Ganz először erősítette meg személyesen, hogy februárban elfogtak két olyan iráni drónt, amelyeket ciszjordániai vagy gázai övezeti terrorszervezetekhez próbáltak eljuttatni Iránból.

“A Forradalmi Gárda egy pár drónt küldött Iránból Izraelbe. Ejtőernyőket rögzítettek hozzájuk, és ezért úgy véljük, hogy le akarták ereszteni őket a Gázai övezetben vagy Ciszjordániában, hogy az ottani terrorista szervezetek felkapják. A küldetés kudarcot vallott, a drónokat Irakban elfogták” – hangsúlyozta Ganz.

Véletlenül találták meg egy jeruzsálemi házaspár palesztin gyilkosát
Három év után véletlenül megtalálták Izraelben egy házaspár palesztin gyilkosát, aki korábban az Iszlám Állam tagja is volt – jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A 34 éves, Ciszjordánia déli részén, Hebronban élő Vaszim Asszajed ölte meg három évvel ezelőtt Jeruzsálemben a Kaduri-házaspárt, akinek mindeddig felderítetlen halála komoly viharokat kavart Izraelben. Asszajed márciusban szabadult a terrorista tevékenység gyanúja miatt ellene elrendelt – az ország történetének egyik leghosszabb – három évig tartó adminisztratív, vagyis bírósági végzés nélküli előzetes letartóztatásából, egy izraeli börtönből. Szabadulása után négy nappal Jeruzsálemben megölt egy moldovai állampolgárt, akit zsidónak nézett. Mivel illegálisan, izraeli munkavállalási engedély nélkül tartózkodott a környéken, a határrendészet egyik egysége elfogta és táskájában megtalálták a három évvel ezelőtti gyilkossághoz használt kést.

A nyomozók átkutatták Asszajed anyjának otthonát, ahol egy táskát találtak olyan cipőkkel, amelyek megegyeztek a Kaduri-házaspár meggyilkolásának helyszínén találtakkal. Az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat során megtalálták a cipőkön az áldozatok DNS-ét. A táska is megfelelt a leírások szerint annak, amelyet egy másik esetben, 2019 januárjában a Hadar Becalel elleni gyilkossági kísérletben viselt a gyanúsított. Annál az esetnél a megtámadott lány túlélte a merényletet, mert széles gallérja megvédte őt a késszúrástól, kiabálni kezdett, és a terrorista elszaladt. Asszajed vallomásából kiderült, hogy ezután másik áldozatot keresett, követte otthonába a bevásárlásból hazatérő Jehuda Kadurit, és belopódzott a szatyrok becipelésének idejére nyitva hagyott ajtón. Késével elvágta a torkát a bent lévő feleségnek, Tamar Kadurinak, majd közelharc után a férjet is megölte. A jómódú házaspár ismert volt Jeruzsálemben, a rendőrség több családtagot is kihallgatott, és meg is gyanúsított a gyilkossággal.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment