Három év börtön a Tettrekész főtitkárának

Szima-JuditHárom év letöltendő börtönbüntetésre ítélte sikkasztásért a Szekszárdi Járásbíróság első fokon, nem jogerősen Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkárát hétfőn – tájékoztatta a Szekszárdi Törvényszék az MTI-t.

Hauszmann-né Szőke Rita törvényszéki szóvivő közölte: a tíz vádlott ellen folytatott perben az elsőrendű vádlott Szimát folytatólagosan elkövetett sikkasztás, költségvetési csalás és hamis magánokirat – tizenegyrendbeli – felhasználása miatt mondta ki bűnösnek a bíróság.

A szakszervezeti vezetőt emellett négy évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, és 22 millió forint vagyonelkobzással is sújtották. A bíróság a TMRSZ-szel szemben egymillió 127 ezer forint vagyonelkobzást rendelt el.

Nyolc további vádlott, mindannyian a szakszervezet tisztségviselői vagy alkalmazottjai, felfüggesztett börtönbüntetést, próbára bocsátást, megrovást és pénzbüntetést kaptak, egy vádlottat pedig felmentettek a bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás vádja alól.

Kovács Ildikó, a járásbíróság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a bíróság túlnyomórészt a vádirattal egyezően állapította meg a tényállást. A vád szerint a főtitkár 2010. augusztus és 2011. január között fiktív útiköltség-elszámolásokkal több millió forintot tulajdonított el a szakszervezet pénzéből, lakásában, amely a szakszervezet székhelye is volt, tizenkilencmillió forintos beruházást végeztetett el a szakszervezet költségére, két társának szintén fiktív hivatali útiköltség-elszámolásokkal másfél millió forintot utalt át. A bíróság megállapítása szerint a sikkasztás értéke huszonkétmillió forint.

Szima 2011. november 27-től és 2012. július 12-ig előzetes letartóztatásban volt, amelynek időtartamát beszámítják a börtönbüntetésbe. Az ítélet ellen a szakszervezeti vezető enyhítésért, az ügyész súlyosításért fellebbezett.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment