Így védi az olimpiai lángot a londoni rendőrség

Az Egyesült Királyságban mintegy nyolcezren készülnek életük egyik legnagyobb pillanatára: kezükben a 2012-es londoni Olimpia lángjával futhatnak a következő hetekben – közölte a BBC News Online. A fáklya és a futók biztonságáért felelős londoni rendőrség eseménydús hetekre számít, de semmit nem bíznak a véletlenre.

 

A londoni rendőrség (Metropolitan Police Service – MPS) összesen másfél éve készül speciális gyakorlatokkal arra, hogy az 52 rendőr részvételével megalakult úgynevezett Torch Security Team (TST – Fáklya-biztosítási Csoport) megfelelő, “integrált, biztonságos és stabil” védelmet biztosíthasson az olimpiai lángnak és persze azoknak a brit állampolgároknak, akik elnyerték a lehetőséget, hogy a szigetország határától eljuttassák az olimpiai fáklyát a londoni stadionba.

Az MPS védelmi tervének lényeges eleme, hogy a futó és a láng minden helyszínen a középpontban maradhasson. A speciális biztonsági csoportba mintegy nyolc hónapon át válogatták ki a legrátermettebb rendőröket.

A különleges akciócsoport 52 tagja mellett további 664 rendőr vesz részt a fáklya útjának biztosításában. Az olimpiai láng május 19-én szombaton ért brit területre, a londoni olimpiai stadionba pedig a nyári játékok megnyitó ünnepségén, július 27-én érkezik meg.

A mintegy kéthónapos út során legalább három rendőrtiszt kíséri közvetlenül és folyamatosan a lángot, a paralimpiai fáklyát ugyanez a stáb őrzi majd.

A fáklya útján motorosrendőrök cirkálnak majd, akik folyamatosan figyelik és kémlelik a tömeget, és a normálistól legcsekélyebb mértékben eltérő környezeti változásokra is azonnal reagálnak.

A londoni rendőrség öt fő védelmi csapatot vet be, a 36 akciócsoportos rendőr mellett pedig számtalan tiszt dolgozik majd a háttérbiztosításon és a tervezésen.

A 2008-as pekingi olimpia lángjának útja során összesen 37 embert tartóztattak le Londonban – elsősorban a Tibetet támogató tüntetők és a rendőrség összeütközései miatt.

Forrás: BBC News Online/Biztonságpiac.hu

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment