Katasztrófavédelmi feladatot kaptak civil logisztikai szolgáltatók 

Civil logisztikai szolgáltatók is részt vettek a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (BM OKF) nehézgépjármű mentési gyakorlatán 2015. március 10-én  Budapesten.

Katasztrófavédelmi feladatot kaptak civil logisztikai szolgáltatók

 

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) közreműködésével  végrehajtott gyakorlat során arra készültek fel a résztvevők, hogy a katasztrófa helyszínéről minél gyorsabban, hatékonyabban és további járulékos károkozás nélkül el tudják vontatni a mozgásképtelen, sérült járműszerelvényeket olyan helyre, ahol azok már nem jelentenek további akadályt a mentést és kárelhárítást végzők számára. A Közép-Európában példa nélküli együttműködés a civil logisztikai szolgáltatók és a katasztrófavédők között 2012 októberében kezdődött az MLSZKSZ kezdeményezésére.

Az elmúlt években Magyarországon több olyan, a szélsőséges időjárás okozta esemény történt, amelyek hatékony kezelésé érdekében teljesen új alapokra kellett helyezni az ország katasztrófavédelmi logisztikai biztosításának rendszerét. Az új kihívásokra adandó válaszok az állami- és civil erőforrások együttes- és hatékony alkalmazását igényelték, ezért az MLSZKSZ – svájci és német példa alapján – már 2010-ben tárgyalásokat kezdett arról, hogy a civil szféra miként tudna közreműködni az állami katasztrófavédelmi feladatok ellátásához szükséges logisztikai tevékenységek biztosításában, mint például a raktárak fenntartása, az úgynevezett minősített időszakok védekezési feladataihoz szükséges megyei induló készleteken felüli eszközök- és készletek (gumicsizma, homokzsák, védőkesztyű, aggregátor, tábori ágy stb.) tárolása, illetve az ezek mozgatását lehetővé tevő szállítókapacitás fenntartása. A logisztikai szolgáltató cégek ezeket a feladatokat az elvárt rendelkezésre állási és szolgáltatási színvonalon egyszerűbben és gazdaságosabban tudják megoldani. Az együttműködés során eddig három civil logisztikai szolgáltató kapcsolódott be a katasztrófavédelmi folyamatok kiszolgálásába, a BI-KA Logisztika Kft. és az ATI Depo Zrt. tárolókapacitásuk biztosításával, a Waberer’s-Szemerey Logisztikai Kft. pedig a nehézgépjármű mentések akadály-elhárítási gyakorlatában vett részt, többek között közúti jármű biztosításával.

Az állami és a civil szféra logisztikai képességeinek jobb megismerése céljából az MLSZKSZ és az BM OKF szakmai konferenciát szervez Budapesten, 2015. április 14-én.

Forrás: Biztonságpiac.hu

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment