Kezdődik a vakáció, megnő a balesetek száma

Európai vakációA nyári szünet minden évben a gondtalan szabadságot hozza el a gyerekek számára, de ezzel együtt sajnos megnő a fiatalokat érő balesetek száma is. A szülők számára fontos gyermekeik biztonsága, amit igazol az is, hogy tízből hat felnőtt köt valamilyen biztosítást gyermekére. A vakáció kezdetével érdemes még nagyobb figyelmet fordítani a fiatalok biztonságára.

Ahogy elkezdődik a vakáció, úgy növekszik a gyerekbalesetek kockázata. A Groupama Biztosító tapasztalatai szerint a legjellemzőbb sérülések a csonttörés, ideértve a fogtörést is, ezt követik a mérgezések, a kutyaharapás és a kullancscsípés. Emellett megnő a közúti balesetek kockázata, a rendőrségi statisztikák szerint a kicsiket érintő kerékpáros sérülések negyven százaléka például nyáron történik. Az Országos Mentőszolgálat (OM) szakemberei is arra hívják fel a figyelmet, hogy a jó idő beköszöntével a gyermekbalesetek száma emelkedni szokott, de ezeknek a legnagyobb része megelőzhető lenne.

Az OM néhány egyszerű, de fontos biztonsági szabály betartását javasolja, hogy minimálisra csökkenjen a balesetek esélye:

• Utazás során az autóban feltétlenül használjunk biztonsági gyermekülést, ezáltal egy esetleges baleset során a gyermek súlyos sérülésének esélye drámaian csökkenthető.
• Nagy energiájú sérülés esélyekor (kerékpározás, görkorcsolya, lovaglás, stb.) mindenképpen adjunk a gyermekre bukósisakot. Megfelelő védőfelszerelés alkalmazásával a balesetek és sérülések esélye sokkal kisebb.
• A kertben kisgyermeket soha ne hagyjunk felügyelet nélkül, a kertkaput mindig tartsuk zárva. A nyitott kapuk a felfedezni vágyó kicsik számára nagyon csábítóak.
• A biztonsággal úszni nem tudó gyermeket még egy pillanatra se hagyjunk felügyelet nélkül kerti medence vagy tó közelében. Ne feledjük, a kisgyermekek akár néhány centiméteres vízben is meg tudnak fulladni.
• Gondoskodjunk a lépcső, garázs – vagy pincelejáró biztonságos kialakításáról. A vízaknát feltétlenül lássuk el jól zárható fedővel.
• A kerti játékok (hinta, mászóka, homokozó) állapotát gyakran ellenőrizni kell, rendszeres karbantartásukról mindig gondoskodjunk.

Az elővigyázatosság ellenére balesetek óhatatlanul megtörténnek, és ha a sérülést nem is lehet teljesen kizárni, az anyagi következményekre van megoldás. Az OTP Bank megbízásából készített gyermekbiztosításokról szóló kutatás szerint a megkérdezettek közel hatvan százaléka nyilatkozott úgy, hogy kötött gyermekére biztosítást. Nagyobb részük, 55 százalékuk nem tanulóbiztosítást választott, a tanulóbiztosítást kötők háromnegyede pedig más biztosítással is kombinálja azt.

„A kutatás eredménye megmutatta, hogy a szülők számára kiemelten fontos a gyerekeik biztonsága. Az OTP Bank tudatosan törekszik arra, hogy a banki ajánlatai mellett a biztosítási termékek esetében is versenyképes megoldást kínáljon az ügyfelek számára, akár gyermekük biztosítási védelmével kapcsolatban is” – mondta el Budai József a biztosítási terméket is forgalmazó OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője.

A Groupama Biztosító bankbiztosítási főosztályvezetője, Gönczi Erika elmondta, hogy ma már kifejezetten a gyermekeket érintő kockázatokra is köthető biztosítás. „Ezek olyan fedezeteket is tartalmaznak, melyeket más típusú biztosítás nem feltétlenül. A vállalt kockázatok közé tartoznak például a gyerekeket sajnos gyakrabban érintő szúrt seb, kutyaharapás vagy a Lyme-kór is. A legújabb generációs biztosítások akár a gyermek balesete miatt szükségessé váló rehabilitációt is finanszírozzák vagy szükség esetén kórházi napidíj térítést is nyújtanak.”

A szakértő kiemelte, hogy egy baleset gyakran a család kasszájára is kihat: „Ha például az egyik szülő a gyermeke balesete miatt kiesik a munkából vagy egy sérülést követően utókezelésre van szüksége, akkor a biztosítás segíthet abban, hogy a baleset a sérülésen és ijedségen túl legalább anyagilag ne terhelje a családot.”

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment