Koronavirus: a polgárőrség elhalasztja a rendezvényeit

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnökeTúrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke körlevélben tette közzé a polgárőröket érintő intézkedéseket a koronavírus kapcsán.

A körlevél felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország Kormánya a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, szigorú intézkedéseket hozott, és „veszélyhelyzetet” rendelt el az ország területére. A Kormány intézkedése közvetlenül, illetve közvetve érinti a polgárőrséget is.

1. Az OPSZ rendezvényeit érintő korlátozások
Az Országos Polgárőr Szövetség – határozatlan ideig – a veszélyhelyzet feloldásáig elhalasztja az OPSZ 2020. I. féléves munkatervében meghatározott olyan rendezvényeket, amelyek közvetlenül veszélyeztetheti a résztvevő polgárőrök egészségi állapotát. A halasztás érinti az OPSZ elnökségi üléseit, regionális rendezvényeket, oktatásokat stb.

Az indokolt és szükséges döntéseket, határozatokat, állásfoglalásokat, távszavazással kell meghozni. Az előzetes konzultációkat telefonon, illetve e-mailen kell lefolytatni. A korlátozás az OPSZ tisztségviselői értekezletét nem érinti, viszont a tisztségviselői értekezleteket körültekintően, és csak a legszükségesebb esetben lehet összehívni.

2. Megyei Szövetségek, Egyesületek által szervezett rendezvények
A Kormány veszélyhelyzeti rendeleteiből az is következik, hogy a jogszabályban meghatározott és 2020. május 31-ig esedékes beszámoló megyei közgyűlések megtartását el kell halasztani (amennyiben 2020. április 20-ig nem szüntetik meg a veszélyhelyzetet, úgy az OPSZ jogi állásfoglalást kér az illetékes szervektől a 2020. május 31-i kötelező határidő betartásával kapcsolatban).

Az Egyesületi közgyűléseket, amelyek a száz fős létszámot nem érik el, körültekintően a higiéniás feltételek betartása mellett, és megfelelő légtérrel rendelkező helyiségekben, ahol az emberek közötti távolság legalább egy méter, meg lehet tartani. A közgyűlések megtartásáról a helyi egyesület vezetője a Megyei Polgárőr Szövetség elnökével történő konzultáció után döntsön.

A Polgárőr Egyesületek vezetői és a Megyei Polgárőr Szövetségek elnökei, amennyiben szükségessé válik, úgy saját hatáskörben gondoskodjanak a szolgálatos polgárőrök védőfelszereléssel való ellátásáról (maszkok, a járőr kocsikban kézfertőtlenítők… stb.).

3. Szolgálat ellátás
A Polgárőrök közterületi és külterületi szolgálatot a hatályos előírások szerint szervezzék, viszont kerüljék a csoportos helyeket, a kisebb tömegrendezvényeket is. Mivel az MLSZ zártkapus mérkőzések megtartásáról intézkedett, a helyi labdarúgó egyesületekkel közösen kell kialakítani az alacsonyabb osztályú labdarúgó mérkőzések polgárőr biztosítását, amelyek lehetőleg külső biztosítások legyenek. Kérem a Polgárőrség vezetőit, a tisztelt polgárőr társainkat, hogy megértően és támogatva a Kormány és az önkormányzatok intézkedéseit, járuljanak hozzá az emberiséget veszélyeztető járvány terjedésének a megelőzéséhez.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment