Lassult a biztosítók díjbevételének növekedése az első három negyedévben

ForintAz első három negyedévben két százalékkal 657 milliárd forintra növekedett a hazai biztosítási szektor összesített díjbevétele az előző év azonos időszakához képest, a bővülési ütem elmaradt a tavalyi három negyedéves 3,6 százaléktól, illetve az éves 4,8 százaléktól – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerdán az MTI-vel.

Az év első kilenc hónapjában az életbiztosításokból 1,9 százalékkal kevesebb, 329,4 milliárd forint díj folyt be a biztosítókhoz. A nem életbiztosítási ágazat díjbevétele ugyanebben az időszakban 6,3 százalékkal, 327,8 milliárd forintra növekedett – derül ki az adatokból.

Egy évvel ezelőtt az életbiztosításokból származó díjbevétel még a teljes díjbevétel 52 százalékát tette ki, mostanra a két terület díjbevétele fele-fele arányt ér el. A MABISZ felhívja a figyelmet, hogy ez a tendencia nem túl kedvező, ugyanis a fejlett országokban – miután az életbiztosítás a megtakarítások része – az életbiztosítási bevétele aránya elérheti akár a kétharmadot is.

A szövetség szerint az életbiztosítási díjbevételek csökkenését részben magyarázza a most lejáró, tíz-húsz éves szerződések kiesése, továbbá az egyszeri és eseti díjas biztosítások csökkenése. Ez utóbbiak csak annyiban tekinthetők életbiztosításnak, hogy egy alacsony összegű kockázati életbiztosítást csatolnak hozzájuk, valójában közelebb állnak a befektetési alapokhoz. Az ide helyezett megtakarításokat pedig a befektetők könnyen mozgatják a magasabb hozamot kínáló instrumentumok felé.

Pozitív ugyanakkor, hogy az adókedvezménnyel járó nyugdíjbiztosításokból – ezek is az életbiztosítások között jelennek meg – származó díjbevétel már elérte a 18,2 milliárd forintot, a számuk pedig a 111 ezret. Miután ezek folyamatos díjasak, hosszabb távon stabil díjbevételt jelentenek a biztosítóknak.

A teljes díjbevételből az Allianz részesedik a legtöbbel, 14,09 százalékkal. Második a Generali 13,89, harmadik a Groupama 10,75, míg negyedik az Aegon 10,37 százalékkal. Az Allianz annak ellenére őrizte meg vezető szerepét, hogy a díjbevétele közel hat százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Kétszámjegyű növekedést a kisebb biztosítók értek el, legtöbbel – ötven százalékkal – a Wáberer Hungária díjbevétele nőtt, de így is csak 10,2 milliárd forintot tett ki szeptember végén. A legnagyobb visszaeső az Erste volt 18,5 százalékkal, és ugyanennyivel csökkent a Magyar Posta két biztosítójának összesített díjbevétele is.

Az életbiztosítási piacot továbbra is az NN Biztosító vezeti 18,3 százalékos részesedéssel, míg a nem élet jellegű biztosításokból az Allianz hasította ki a legnagyobb, húsz százalékos szeletet.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment