Lelőttek két rendőrt egy közúti ellenőrzésen Németországban

német rendőrLelőttek két rendőrt közúti ellenőrzés közben Németországban hétfőre virradóra, a feltételezett elkövető ellen nyilvános körözést adtak ki.

A kettős rendőrgyilkosság az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz tartományban történt a Kaiserslautern melletti Kusel járásban. Elkövetésével a helyi – nyugat-pfalzi – rendőrkapitányság közleménye szerint egy 38 éves német férfit, Andreas Johannes Schmittet gyanúsítják. Rendőrségi helikopterek, kutyák és különleges egységek bevetésével keresik – áll a közleményben, amelyben a lakosság segítségét kérik a gyanúsított elfogásához.

A Der Spiegel című hírmagazin értesülése szerint a feltételezett elkövető vadhúskereskedést és pékséget üzemeltet a bűncselekmény helyszínétől mintegy ötven kilométerre fekvő Neunkirchenben.

Az eddigi adatok szerint hajnali 4 óra 20 perc körül, forgalomellenőrzés közben halálos lövést kapott két rendőr, aki rutin járőrszolgálatot teljesített. A 24 éves rendőrnő és 29 éves kollégája a helyszínen életét vesztette, de még tudták jelenteni rádión, hogy lövöldözés történt.

Az áldozatok civil autóval járőröztek, de egyenruhát viseltek. A 22-es számú járási úton Mayweilerhof és Ulmet település térségében megállítottak egy gyanús járművet. Első rádióüzenetükben bejelentették, hogy vad tetemére bukkantak a csomagtartóban, ezért alaposabb ellenőrzést kezdenek. A második – és utolsó – rádióüzenet egy segélykiáltás volt. “Lőnek ránk!” – mondta az egyik rendőr, mielőtt megszakadt a rádiókapcsolat.

A helyszínre erősítést küldtek, de a bajba jutott kollégákon már nem lehetett segíteni. A Bild című lap információi szerint a 24 éves áldozat – aki még a gyakornoki idejét töltötte – már halott volt, amikor az erősítés megérkezett, 29 éves társa röviddel később halt meg.

A női rendőrnek nem volt esélye védekezni, ezt jelzi, hogy a fegyvere még a tokjában volt, amikor megtalálták. Fejlövéssel végeztek vele. Idősebb kollégájának még sikerült előhúznia szolgálati fegyverét. Kiürítette a teljes tárat, de végül lelőtték őt.

Az eset országszerte megdöbbenést váltott ki. “Az indítéktól függetlenül ez a cselekmény kivégzésre emlékeztet, és azt mutatja, hogy a rendőrök minden nap az életüket kockáztatják a biztonságunkért” – írta a Twitteren Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter, hozzátéve, hogy mindent megtesznek az elkövetők elfogásáért.

Kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak mások mellett Malu Dreyer tartományi kormányfő, aki elrendelte, hogy a gyász jeleként eresszék félárbocra a zászlót valamennyi közintézménynél, és tűzzenek ki gyászszalagot minden rendőrautóra Rajna-vidék-Pfalzban.

A négymillió lakosú tartományban a kuseli esettel együtt 16 rendőrt öltek meg szolgálat közben a második világháború óta. Ezzel kapcsolatban a rendőri szervek egyik legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Német Rendőrszakszervezet elnöke, Rainer Wendt elmondta, hogy a rendőrök elleni támadások több mint nyolcvan százaléka nem terrorista merényletek, labdarúgó mérkőzések vagy tüntetések, hanem a mindennapi járőrözés közben, látszólag ártalmatlan helyzetekben történik.

Minden védelem, képzés és oktatás ellenére vannak olyan helyzetek, amelyekben nem lehet elkerülni az incidenst, “egyszerűen azért, mert az elkövetők mindenre elszántak” — mondta Wendt.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment