Menekültválság: a balkáni útvonal zárva marad

macedon-hatar-menekultvalsagA macedón-görög határon súlyos a helyzet, a menekültek nagy nyomást gyakorolnak a hatóságokra, de a balkáni útvonal mindaddig zárva marad, amíg a bevándorlók által meghatározott célországok el nem döntik, fogadják őket vagy sem – mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szerdán Gyevgyelijában, miután Borut Pahor szlovén és Gjorge Ivanov macedón elnökkel látogatást tett a helyi tranzitközpontban.

Az államfő több szíriai, pakisztáni és afganisztáni menekülttel is beszélt, akiktől azt hallotta, hogy nagyon nehéz az élet a menekülttáborokban, hogy teljesen összezavarodtak, és kilátástalanak látják a helyzetüket. „Azt gondolom, hogy nekünk válaszokat kell adnunk ezeknek az embereknek” — mondta a horvát államfő, majd hozzátette: amíg az Európai Unió nem küld egyértelmű üzenetet, a bevándorlási hullám nem fog megszűnni.

Emlékeztetett rá, hogy a menekültek Németországba és más nyugat-európai országokba akarnak menni, nem máshová. Grabar-Kitarovic úgy véli: az EU-nak világos migránspolitikát kell meghatároznia, és fogadnia kell azokat, akiknek joguk van a menekültstátuszhoz, akik a háború elől menekülnek.

Ivanov: Macedónia tovább védi az EU határait, ahogy azt Brüsszel kérte tőle

A három államfő ellátogatott volna a görög-macedón határra, az 59-es határkőhöz is, de biztonsági okok miatt le kellett mondaniuk a látogatást. A macedón rendőrségnek ugyanis ismét könnygázt kellett bevetnie a menekültek ellen a görög határnál, hogy feloszlassa egy csoportjukat, amely a két ország közötti pengekerítés görög oldalán tiltakozott.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment