Mi mindent okozhat a D-vitamin hiánya?

affidea.huEgy hormon, melyet mindenki vitaminként ismer: a D-vitamint bőrünk is képes előállítani a napsugárzás révén. Gyakran azonban még sincs belőle elég a szervezetünkben. Ez számos komoly betegséghez vezethet. Mik ezek, és mekkora a D-vitamin ideális szintje a szervezetünkben?

A világ népességének felét veszélyezteti a D-vitamin hiány

Különösen az északi országok lakóit, a benti munkát végzőket, a szoptató és terhes nőket, a szoptatott csecsemőket és az újszülötteket. Azonban az 50 évnél idősebbek, a D-vitamint nem kapók, a túlsúlyosak vagy az elhízottak is a rizikócsoport tagjai. Ha különös tüneteket (pl. izomgyengeség, általános fáradtság) tapasztalunk magunkon, érdemes megméretnünk D-vitamin szintünket. Erre az Affidea Magyarország endokrinológiai szakrendelésén is van lehetőségünk. 

A közhiedelemmel ellentétben azonban mégsem egy vitaminról, hanem egy létfontosságú hormonról beszélünk. A vitaminokat ugyanis szervezetünk nem képes előállítani, hiába élettanilag fontos vegyületek. A D-vitamint viszont a bőrünk elő tudja állítani, a vele érintkező napfényből. Mégis kevés van belőle nekünk, közép-európai embereknek is.

Ennyi lenne az ideális szintje szervezetünkben

A D-vitaminból alapvetően két fajta van: a D3-vitamin (kolekalciferol) és a D2-vitamin. Utóbbit táplálkozásunk révén vihetjük szervezetünkbe, míg a kolekalciferolt a napfény UV-sugarainak segítségével állítja elő bőrünk. A szintje a 25-OH-D-vitamin koncentráció meghatározásával mérhető. A legideálisabb az 75 nmol/l és az ennél nagyobb szint. Elégtelen D-vitamin szintről beszélünk 50-75 nmol/l között, míg 50 nmol/l és az alatti értékeknél hiányról beszélünk. 

A D-vitamin hiány tünetei, és az általa okozott betegségek

Mivel ritkán méretik meg a D-vitamin szintjüket az emberek, gyakran csak a tünetek árulkodnak, hogy valami probléma lehet szervezetünkben. Ezek a tünetek igen változatosak lehetnek: nőknél a fejfájás, a premenstruációs tünetek, migrén és hasi görcsök. Mindkét nem esetében pedig a nagymértékű kimerültség, fáradtság érzése, izmaink gyengesége, a csontfájdalmak és a hirtelen hangulatváltozások. 

A D-vitamin hiány ugyanakkor több betegséget is előidézhet. A leggyakoribbak az alábbiak:

  • csontritkulás
  • szív- és érrendszeri problémák
  • cukorbetegség
  • pajzsmirigy-alulműködés
  • bizonyos rákfajták
  • felső légúti betegségek
  • demencia
  • reuma
  • szklerózis multiplex
  • depresszió 

Ezek kialakulását azonban nem érdemes megvárnunk. Egy endokrinológus hamar kiderítheti, van-e probléma a D-vitamin szintünkkel. A megfelelő étrend-kiegészítőkkel, valamint életmód-változtatással magunk is sokat tehetünk a D-vitamin hiány kiküszöböléséért. Az Affidea Magyarország 30 év tapasztalatával, a legkorszerűbb képalkotó diagnosztikai eszközökkel segíthet feltárni a kellemetlen tünetek endokrin okait.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment