Milyen gumiabroncs a jó választás?

gumiflex.huHa abroncsról van szó, akkor ma már számtalan lehetőség közül válogathatunk. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy mindegyik megfelelő választás lesz a jármű számára. Nemcsak a méretre, a típusra kell odafigyelni, de az is fontos, hogy minőségi gyártó termékei között válogassunk.

Mire van hatással a gumiabroncs?

Ez egy olyan kérdés, amire valószínűleg mindenki tud válaszolni, de az is biztos, hogyha mélyebben belegondolunk, akkor bizony rájövünk, hogy a gumi sokkal fontosabb, mint azt elsőre gondoltuk. Ha megnézzük a Gumiflex személy gumiabroncs kínálatát, akkor azt láthatjuk, hogy különböző mintázatok, kialakítások és típusok találhatóak meg.

Természetesen a vásárlás során már az sem mindegy, hogy mégis milyen járműhöz keresünk abroncsot, mivel hatalmas különbségek találhatóak egy családi autó és egy teherautó között. Más a megterhelés, a cél, a felhasználási mód. Ehhez pedig a gumiabroncsnak is illeszkednie kell. Hogy ez mit jelent? Elég, ha megnézzük az egyik legnagyobb gyártó, az Evergreen kínálatát, ahol láthatjuk, hogy nagy eltérés tapasztalható egy teherautó és egy személyautó abroncs között.

Ahhoz, hogy ezt megértsük, érdemes arról beszélni, hogy általánosságban mi a gumiabroncs feladata. Ez az elsődleges eszköz, amivel a jármű érintkezik az útfelülettel. Az irányváltás, a vezetés a segítségével történik. A fékezésben is kulcsszerepe van, mivel a felülete nagymértékben meghatározza azt, hogy mégis mekkora lesz a féktáv, hogyan tudunk reagálni a hirtelen adódott helyzetekre, röviden mondva a biztonságra. Egy kopottabb gumival sokkal nehezebb megállni, hiába fejtünk ki nagyobb erőt a fékpedálra. Ezért is fontos rendszeresen ellenőrizni a gumiabroncsok állapotát.

Nagyobb minőség, nagyobb teljesítmény

Egy minőségi gyártó választásával az előbbiekben már említett tényezőkben sokkal jobb eredményeket tudunk elérni. Lassabban fog kopni a gumiabroncs, jobb lesz a féktáv, könnyebben tudunk irányt váltani még megpakolt járművel is, biztonságosabb lesz a vezetés. Továbbá sokkal tovább bírja a terhelést is.

Egy minőségi gumiszett használatával hosszú távon pénzt is spórolhatunk, mivel nem kell olyan sűrűn újat beszerezni. Ezért sem szabad elkapkodni a vásárlást és olyan gyártót kell keresni, akinek a kínálatában a számunkra legjobb termékek találhatók meg.

Minden körülményre fel kell készülni

Nem hiába kötelező külön a téli és külön a nyári szezonhoz illeszkedő gumiabroncsot használni. Ennek biztonsági okai vannak, mivel mind a két évszak teljesen más körülményeket teremt az utakon. Már vannak olyan abroncsok, amelyek univerzálisnak mondhatóak. Ezek az úgynevezett négy évszakos gumik. Télen és nyáron is használhatóak, azonban egyikben sem nyújtanak kiemelkedő teljesítményt. Ezért is szokás általában városi közlekedéshez használni, mivel ott nem találkozunk (az esetek többségében) szélsőséges körülményekkel. Az első lépés minden vásárlásnál a minőség vizsgálata.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment