Mosolyogjon! Kamera is figyeli a rendőrautóból

Rendőrség-ipari_PC-tesztA szolgálati gépjárművekben elhelyezett kamerák tesztelését kezdi meg a rendőrség a jövő hét elejétől. Hét rendőrkapitányságon használják majd próbaüzemben szolgálati gépjárművekbe szerelt ipari PC-ket, amelyek segítségével rögzíthetők a rendőri intézkedésekről készült képfelvételek.

Március 2-ától a Debreceni, a Dunaújvárosi, a Fonyódi, a Nagykanizsai, a Nyíregyházai, a Pécsi és a Tatabányai Rendőrkapitányság járőrautóiba épített képrögzítő eszközök segítik az egyenruhások munkáját.

Az intézkedők számára a felvételek készítéséhez szükséges jogszabályi felhatalmazást a rendőrségről szóló törvény biztosítja. A felvételek a rögzítés helyszínén elkövetett bűncselekmény, szabálysértés vagy a közlekedés szabályainak megsértése miatt indult büntető-, szabálysértési vagy más hatósági eljárás során használhatók fel. Ugyanígy segítséget nyújthatnak körözött személy vagy tárgy azonosítása során, a rendőri intézkedés jogszerűségének vizsgálatakor, illetve más egyéb esetekben is.

Amennyiben a rögzített képek alapján megindított eljárásban nincs szükség a felvételekre, a rendőrség harminc nap elteltével automatikusan törli azokat. A felvételek készítésének célja a rendőrök által észlelt jogszabálysértések rögzítése, a rendőri intézkedések elleni panaszok elbírálásához szükséges bizonyítási eszközök biztosítása, illetve az intézkedő rendőr védelme – adta hírül a police.hu.

A rendőrség az érintettek tájékoztatása érdekében a képrögzítővel felszerelt szolgálati gépjárműveken „Képfelvétel rögzítés” feliratokat helyezett el, illetve a rendőr az intézkedés megkezdése előtt – amennyiben az annak eredményességét veszélyeztetné, úgy az intézkedés befejezését követően – az intézkedés alá vont személy figyelmét felhívja arra, hogy az intézkedésről törvényi felhatalmazás alapján képfelvétel készül.

A rendőrség azt reméli, hogy az intézkedések ilyen formában történő rögzítése hozzájárul az intézkedő rendőrökkel szemben tanúsított erőszakos magatartások számának visszaszorításához, és pozitív hatást gyakorol az intézkedés alá vontak jogkövető magatartására, az intézkedő rendőrök munkájának szakmai színvonalára.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment