Műtárgyhamisítási ügyet leplezett le a rendőrség

Stefan Luchian - CsendéletHamisított festményeket adott el egy bukaresti galéria, a rendőrség körülbelül százezer euróra becsüli az okozott anyagi kárt, amihez az ország nemzeti örökségének okozott jelentős morális kár is társul – közölte Alexandru Enachescu.

A román rendőrség gazdasági bűncselekményeket kivizsgáló igazgatóságának helyettes vezetője sajtótájékoztatón számolt be az ügyről. Közlése szerint a törvényt megszegve nem tájékoztatta a kulturális minisztériumot a műtárgyakról az a csalással gyanúsított művészeti szakértő, aki az eladott képeket hitelesítette a vásárlóknak.

A galéria 2020 márciusa és 2021 decembere között körülbelül kétszáz hamis festményt adott el, amelyeket olyan neves festők hamisított kézjegyével láttak el, mint Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu vagy Stefan Luchian. A galéria ráadásul hitelességi tanúsítványt is kiállított a műtárgyak mellé a vevők számára, akik így abban a meggyőződésben vásárolták meg a képeket, hogy azok eredetiek.

A valóságban a képek az említett híres festők kevésbé neves kortársaitól származnak. Az eredeti alkotók aláírását letörölték, és helyette odahamisították Tonitza, Grigorescu, Ressu vagy Luchian szignóját. Az ehhez felhasznált technikai eszközöket a rendőrség megtalálta a csütörtökön végzett házkutatások során – tette hozzá a rendőrtiszt.

Az ügynek adócsalási vonzata is van, ugyanis alapos a gyanú, hogy a galéria nem jelentette be az így szerzett bevételeit, és adót sem fizetett utánuk. A nyomozó hatóságok csalás, közokirat-hamisítás, aláírás-hamisítás és adócsalás miatt vizsgálódnak.

Az ügyben két személyt állítottak elő, és a több mint kétszáz vásárló közül negyven személyt idéztek be tanúskodni — számolt be az Agerpress.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment