Navalnij keresetet indított a fogháza ellen, amiért nem kapott Koránt

Alekszej NavalnijKeresetet indított a pokrovi 2. számú fogház ellen Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus, amiért az nem biztosítja számára, hogy olvashassa az iszlám tanokat tartalmazó Koránt.

Az erről szóló közlés kedden Navalnij Instagram-profilán jelent meg. Az őrizetes kifogásolta, hogy nem adják ki neki sem a Koránt, sem pedig a többi könyvet, amelyet magával hozott a börtönbe. Arra hivatkoztak, ellenőrizniük kell, hogy tartalmuk nem szélsőséges-e. “Ki gondolta volna, hogy először a Korán miatt fordulok bírósághoz a fogházam ellen. Igen-igen. Nem azért, mert nem engednek be hozzám orvost (ez az éhségsztrájkom oka), nem a fogva tartás körülményei, hanem a muzulmánok szent könyve miatt” – áll Navalnij bejegyezésében.

A korábban muszlimellenes megnyilvánulásai miatt bírált politikus azt írta, hogy szeretné elmélyülten tanulmányozni és megérteni a Koránt. Az ellenzéki elítélt éhségsztrájkja immár két hete tart, ügyvédjei szerint 15 kilót fogyott. A március vége óta hátfájásra és végtagzsibbadásra panaszkodó rab így tiltakozik azellen, hogy szerinte nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Az MR-vizsgálat két porckorongsérvet állapított meg nála.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnoksága kedden közölte, hogy Navalnijt múlt kedden teljes körű orvosi vizsgálatnak vetették alá, és a konzílium kielégítőnek minősítette egészségi állapotát. A hatóság szerint sem Covid-19-et, sem tbc-t nem találtak nála. Az őrizetest egy időben a gyengélkedőn látta el a börtön felcsere, majd hétfőn visszahelyezték a csoportjához, és kilátásba helyezték kényszertáplálását. Navalnij egy időben lázra és köhögésre is panaszkodott, és azt írta, hogy a környezetében többen tbc-sek.

Felesége, Julija Navalnaja kedden láthatáson volt nála Pokrovban. Az Instagramon közzétett beszámolója szerint egy háromszor kétméteres szobában, üvegen át, telefonon beszélhetett a férjével, aki a leírása szerint továbbra is vidám, jó kedélyű, “igaz, nehezére esik a beszéd, időről időre leteszi a kagylót, és az asztalra fekszik, hogy kifújja magát”.

Navalnaja szerint az őrizetes szeptember vége óta is erősen lefogyott, csak 76 kiló a 190 centiméteres magasságához képest. Kifogásolta, hogy független orvost még mindig nem bocsátottak be a férjéhez.

Navalnij ügye felmerült a Teheránban tárgyaló Szergej Lavrov orosz külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján is. A tárcavezető azt javasolta Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszternek, aki vasárnap a Twitteren sürgette, hogy Oroszország adjon magyarázatot a területén, az ukrán határ közelében történő csapatmozgásokra, hogy a kölcsönösség alapján vegye rá kormányát az információszolgáltatásra Navalnij megmérgezése ügyében.

Lavrov szerint Kramp-Karrenbauernek kulcsszerepe van az ügy tisztázásában, mert a mérget Berlin állítása szerint a Bundeswehr laboratóriuma találta meg Navalnij szervezetében. Moszkva álláspontja szerint ezzel szemben az ellenzékinél az oroszországi vizsgálatok nem állapítottak meg mérgezést. Az orosz fél kifogásolta, hogy a német hatóságok többszöri jogsegélykérelem ellenére sem szolgáltattak bizonyítékot állításukra.

Navalnij szabadon bocsátását és jogainak biztosítását több külföldi vezető és nemzetközi szervezet követeli Moszkvától.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment