Négy év börtönt kapott a hágai szaúdi nagykövetségre lövöldöző férfi

MekkaNégy év börtönre ítélte a hágai kerületi bíróság azt a férfit, aki tavaly novemberben többször rálőtt Szaúd-Arábia hágai nagykövetségére – jelentette a helyi sajtó.

Mohamed A. 29 lövést adott le a hajnali órákban az épületre, miután a konzulátus megtagadta tőle a közel-keleti országba történő beutazáshoz szükséges vízumot. Holland sajtóforrások szerint az elítélt férfi vallási okokból akart Mekkába, a muzulmánok legfontosabb zarándokhelyére utazni.

Az ügyészség eredetileg – terrorizmus vádjával – tízéves börtönbüntetést kért a tettesre, de ezt bizonyíték hiányában a bíróság elutasította. Gyilkossági kísérlet miatt azonban elítélték, mert a támadás idején egy biztonsági őr az épületben tartózkodott. A börtönbüntetés időtartamát azért csökkentették, mert a bíró szerint a férfi mentális zavarokkal küszködik, vallási téveszméi vannak. Tettét a bosszúvágy és a düh motiválta – állapította meg a bíróság. Börtönbüntetésének letöltése után a férfi zárt pszichiátriai intézményben kap majd kényszergyógykezelést.

Az ügyészség nem hozta nyilvánosságra sem a férfi teljes nevét, sem a hovatartozását, sem pedig a hollandiai státuszát.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment