Öt börtönőrnek kellett megfékeznie a dühöngő elítéltet

Börtön (képünk illusztráció)A Balassagyarmati Járási Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette, valamint rongálás és testi sértés miatt emelt vádat a zárkájában tüzet gyújtó, majd az őrökre támadó elítélttel szemben.

A vád szerint az egyik büntetésvégrehajtási intézetben büntetését töltő 43 éves gyöngyösi férfi 2020. február 28-án délután zárkájában ágyára halmozta az intézet tulajdonát képező ágyneműt és a ruházatát, majd azokat öngyújtójával meggyújtotta. A tűz hamar fellángolt, nagy lánggal égett és átterjedt a szivacsmatracra is. Eközben az elítélt kitörte a zárka udvarra néző ablakát, majd egy üvegdarabot a kezébe fogva a zárkaajtó elé állt, és kikiabálva megfenyegette a felügyelőket.

Ekkor öt szolgálatban lévő bv. tiszt és tiszthelyettes érkezett a zárkához, melynek ajtaját kinyitották, egyikük kiütötte a vádlott kezéből az üvegdarabot, a többiek pedig földre teperték a felszólításuk ellenére tovább fenyegetőző és a testi kényszernek ellenálló férfit. A huzattól még jobban fellángoló tűz keltette nagy füstből kihúzták a folyosóra, ahol a bilincselése közben egyiküket ököllel homlokon ütötte.

Ezután már sikerült megfékezniük a dühöngő, a felügyelőket folyamatosan szidalmazó és fenyegető rabot, a zárkában keletkezett tüzet pedig poroltóval eloltották. A férfi a tűzzel az intézet sérelmére 94 900 forint kárt okozott.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a többszörös visszaeső elkövetővel szemben hivatalos személy elleni erőszak bűntette, könnyű testi sértés vétsége és rongálás vétsége miatt fegyházbüntetés kiszabását, valamint a közügyek gyakorlásától eltiltását indítványozta a Balassagyarmati Járásbíróságra benyújtott vádiratában. Indítvány tett továbbá a nyomozás során felmerült 227.000 Ft bűnügyi költség megfizettetésére, és arra is, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy a vádlott a büntetéséből nem bocsátható feltételes szabadságra.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment