Ötven szén-monoxid-mérőt kapott a katasztrófavédelem az E.ON-tól

A szén-monoxid hatása az emberi szervezetre, a mérgezés tünetei, a koncentrációk hatásai (infografika: MTI)

Az E.ON Hungária Zrt. a közelmúltban hárommillió forint értékben ötven darab, professzionális szén-monoxid-mérő készüléket adományozott a katasztrófavédelem számára. A mérőeszközök nyolc megyében a készenléti tűzoltójárműveken kapnak helyet, ami azért fontos, mert ezek a szerek érkeznek meg elsőként a szén-monoxiddal kapcsolatos esetek helyszínére.

A tűzoltók 2016 év eleje óta 339 szén-monoxidos esethez vonultak, ezek során 220 ember sérült meg, a mérgező gáz október tizedikéig 14 áldozatot szedett. Az idei esetek tizenegy százalékában volt az érintett otthonban szén-monoxid-érzékelő. A mérgező gáz jelenléte természetesen nemcsak a háziakra, hanem a beavatkozó tűzoltókra nézve is veszélyes, az ő biztonságuk érdekében adományozta az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. az mérőket a működési területén lévő tűzoltóságoknak.

A készülékeket október tizenegyedikén, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon adták át a Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyei igazgatóság képviselőjének.

Az átadáson Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a katasztrófavédelem megbízott főigazgatója kijelentette, a szervezet négy éve komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szén-monoxid veszélyeire, illetve a megelőzés fontosságára. A tábornok emlékeztetett arra, hogy a mérgező gáznak nincs színe, nincs szaga, megfelelő műszer nélkül nem lehet a jelenlétét kimutatni.

A szén-monoxid számos okból gyűlhet össze egy-egy helyiségben, tette hozzá a főigazgató, okozhatja az elégtelen levegő-utánpótlás, a tüzelő-, fűtőberendezések karbantartásának elmulasztása, a készülékek meghibásodása éppúgy, mint a nem megfelelő használat. Egyre többen döntenek úgy, hogy szén-monoxid-riasztót szerelnek fel a lakásukban, a termékek kiválasztásánál segítségükre lehet, hogy a katasztrófavédelem honlapján elérhető a megbízható eszközök listája.

Góra az E.ON által adományozott műszerekről szólva elmondta, azok az elsődlegesen beavatkozó erők munkáját segítik majd, azokét a tűzoltókét, akik adott esetben csak teljes légzésvédelem mellett mehetnek be egy-egy, a mérgező gázzal telített helyiségbe. A vezérőrnagy emlékeztetett arra, évente nagyjából négyszáz olyan bejelentést kap a műveletirányítás, ahol a telefonáló szén-monoxid jelenlétére gyanakszik, az esetek több mint háromnegyedében kiderül, hogy valóban a mérgező gáz okozta a problémát. A főigazgató hozzátette, a mostani támogatás nem egyedi gesztus az E.ON részéről, a katasztrófavédelem és a szolgáltató vállalat együttműködése régi, nemcsak havária-helyzetek esetében dolgoznak együtt, hanem gyakorlatokon is rendszeresen találkoznak a két szervezet munkatársai.

Gelencsér Lajos, az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója Góra szavaira utalva kijelentette, a fűtési szezonra felkészülve újabb területtel bővítették azt a kört, ahol a veszélyhelyzetek megelőzése, illetve mielőbbi elhárítása kapcsán együttműködnek a tűzoltó szakemberek és az E.ON munkatársai.

„A havária helyzetekre évek óta közös gyakorlatokon készülünk. Éles helyzetben megosztjuk információinkat, eszközeinket, gépeinket és akár szakembereket is bocsátunk egymás rendelkezésére a mielőbbi veszélyelhárítás érdekében. A fűtési időszakban a szénmonoxid mérgezéses balesetekre kell felkészülnünk. Az átadott műszerek a hatékony beavatkozást és a mentésre érkező szakemberek biztonságának megóvását egyaránt segítik majd. Közös célunk ugyanakkor a figyelemfelhívás is: szeretnénk, ha ezeket a szén-monoxid-mérő készülékeket ritkán kellene használniuk a szakembereknek. Kérek mindenkit, gondolja át, gondoskodott-e saját otthona biztonságáról” — hangsúlyozta a vezérigazgató.

Az E.ON által átadott ötven Dräger Pac 7000 CO típusú készüléket személyi védelemre fejlesztették ki, a berendezés azonnal hang-, fény- és rezgő jelzést bocsát ki, amint a szén-monoxid-koncentráció túllépi az egyébként állítható riasztási küszöböt, és riaszt akkor is, ha az oxigén koncentrációja a beállított érték alá esik. A felhasználót – jelen esetben a beavatkozó tűzoltókat – akkor is figyelmezteti, ha alacsony az elem feszültsége vagy működési hiba lépett fel.

A beavatkozások során különösen hasznos, hogy a készülék tokja fokozottan ütésálló, továbbá megfelel az IP 65 szabványban előírt por és víz elleni védelem szigorú előírásainak. A gyártó a készüléket korlátlan élettartamra tervezte, amikor pedig szükséges, a műszerek egyszerűen kicserélhetőek.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment