Csehország a közép-európai nagy tűzoltások központja szeretne lenni

Vít Rakusan cseh belügyminiszterCsehország a nagy közép-európai tűzesetek oltásának központja, koordinátora lehetne – jelentette be Vít Rakusan cseh belügyminiszter.

Rakusan abból az alkalomból találkozott az újságírókkal, hogy egy éve tört ki a nyugat-csehországi Cseh Svájc Nemzeti Parkban az ország történelmének legnagyobb tűzesete. Tavaly nyáron ebben a nemzeti parkban több mint 1100 hektár erdő égett le. A hatalmas tűzzel felváltva három héten át több mint hatezer tűzoltó küzdött, míg sikerült eloltani. A tűz oka továbbra is ismeretlen, az anyagi kár több száz millió koronát tesz ki.

„Szeretnénk, ha Csehországból a közép-európai együttműködés bázisa lenne – a nagy kiterjedésű tüzek oltásának valamiféle közép-európai központja. Csehországnak vannak ilyen ambíciói, s a tűzoltóságon és a rendőrségen belül megfelelő és elegendő számú szakképzett személyzettel is rendelkezünk” – mondta a miniszter újságíróknak.

Rakusan emlékeztetett: Csehország a tavalyi európai uniós elnökségének idején is egy olyan rendszer létrehozását, kialakítását szorgalmazta, amely lehetővé tenné a nagy tüzek oltását bárhol Európában. „Úgy tűnik, hogy ez a jelenség (nagy tüzek) egész Európát érinti, s már nem csak a déli országok érintettek, ahogy ez még öt-tíz éve volt” – mutatott rá a miniszter.

A Cseh Svájc Nemzeti Parkot érintő tavalyi nagy kiterjedésű erdőtűz megmutatta, hogy Csehország ugyan jól szervezett tűzoltósággal rendelkezik, de a műszaki felszerelések terén folyamatos korszerűsítésre van szükség. A kormány már beleegyezését adta ahhoz, hogy például a belügyminisztérium az Európai Unió anyagi támogatásával a meglévő két speciális tűzoltóhelikopter mellé két újat, modernebbet szerezzen be. Az önkéntes tűzoltóság támogatására pedig újabb 100 millió (1600 millió forint) koronát különített el – fejtette ki a miniszter.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment