„Parndorfi” ügy: vádemelés a 71 menekült halálát okozó embercsempész bűnszervezet ügyében

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség minősített emberölés bűntette és bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt összesen 11 – afgán, bolgár, illetve libanoni – férfivel szemben emelt vádat a Kecskeméti Törvényszéken.

Az embercsempész bűnszervezetet egy harmincéves afgán férfi (L.) vezette, ő biztosította a működéshez szükséges pénzt, és bűntársai segítségével szervezte a szerb-magyar határt illegálisan átlépő migránsok Nyugat-Európába szállítását. A bűnszervezetben szervezőként részt vett még egy 31 éves bolgár férfi (M.), aki a szintén bolgár állampolgárságú embercsempész sofőrök főnöke volt, valamint egy 51 éves, bolgár-libanoni kettős állampolgár (K.), aki a járműveket és az ideiglenes rendszámokat szerezte be. A többi vádlott sofőrként és a csempészjárműveket kísérő, ún. „előfutóként” vett részt a bűncselekményben.

A bűnszervezet 2015 februárja és 2015. augusztus 27-e között működött, júniustól napi rendszerességgel szállították a migránsokat Németországba vagy Ausztriába. A vádban 31 szállítás szerepel, melyek során az emberek gyakran személyszállításra alkalmatlan, zárt, sötét és levegőtlen furgonokban utaztak zsúfolt, embertelen, gyötrelmes körülmények között. A nemzetközi bűnözői csoport e szállítások során több mint ezerkétszáz embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába és az afgán vezető ezzel legalább 300 ezer eurót keresett. Volt olyan szállítás is, hogy közel száz menekültet zsúfoltak be egy teherautó rakterébe.

A bűnszervezet tagjai 2015. augusztus 26-án hajnali öt óra körül 71 migránst – köztük 59 férfit, nyolc nőt és négy gyermeket – zártak be egy belülről nem nyitható, sötét és szellőzés nélküli hűtőkamionba a szerb-magyar határ közelében, Mórahalom térségében. A menekülteket az M5-ös, M0-ás, majd az M1-es autópályán szállították Ausztriáig. A kamiont – amely Kecskemétről indult a határhoz, hogy felvegye a migránsokat – egy 25 éves bolgár férfi (I.) vezette, előfutóként pedig egy 38 éves bolgár férfi (T.) kísérte. Ezt megelőzően mindketten már többször „dolgoztak” a bűnszervezetnek.

A menekültek mintegy fél órával az indulás után dörömböléssel és kiabálással jelezték, hogy nem kapnak levegőt, amelyet a sofőr és előfutója is hallott. A problémát bolgár főnökük közvetítésével telefonon jelentették a bűnszervezet afgán vezetőjének, ám többször is azt az utasítást kapták, hogy ne nyissák ki a raktér ajtaját, ne foglalkozzanak a fuldokló emberekkel, hanem minél hamarabb jussanak el Nyugat-Európába. A szállító és az előfutó – bár segíthettek volna a sértetteken – teljesítették a főnökük és az afgán vezető utasítását. Ennek az lett a következménye, hogy a raktérbe bezárt 71 sértett az indulástól számított három órán belül, még magyar területen gyötrelmes körülmények között megfulladt. I. és T. – miután átlépték az osztrák-magyar határt – a hűtőkamiont az A4-es autópálya leállósávjában, Parndorf közelében leállították, majd az előfutó autóval visszatértek Magyarországra.

A bűnszervezet tagjai, hogy még több pénzt szerezzenek, másnap hajnalban, ismét Mórahalom mellett, 67 migránst zsúfoltak egy ugyancsak szellőzés nélküli, zárt hűtőkocsiba. A vádlottak nem törődve azzal, hogy a migránsok az embertelen körülmények miatt az úton életveszélyes állapotba kerültek, őket az ausztriai Gols-ig szállítottak. A menekültek ez esetben ki tudták rúgni a kamion rakterének ajtaját, így senki sem halt meg.

A kiemelt jelentőségű bűnügy vádlottai közül kilenc embercsempész előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, két vádlottal szemben pedig távollétében emelt vádat a főügyészség. Az ügyészség valamennyi vádlottat bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A „halálkamionos” szállításban résztvevő négy vádlottnak (L., M., I. és T.) ezen kívül különös kegyetlenséggel, több ember, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt is felelnie kell.

A „halálkamion” utáni napon végrehajtott szállításban közreműködő M-et és egy további bolgár embercsempészt 67 rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettével is vádolja a főügyészség. Az ügyész a négy vádlottal szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés, míg a többi embercsempésszel szemben határozott idejű fegyház és kiutasítás kiszabását indítványozta. A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment