Illegális bevándorlókat repülőn szállító embercsempészeket csíptek el

Europol, görög rendőrLégi úton csempészett menekülteket az a bűnözői hálózat, melynek tizenegy tagját Belgiumban, Görögországban és Svédországban állították elő.

Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust közleménye szerint a hálózat főként iraki illegális bevándorlókat utaztatott hamis vagy lopott okmányokkal Görögországból a brüsszeli nemzetközi repülőtérre, illetve a charleroi-i légikikötőbe. Onnan újabb hamis okmányokkal más uniós országokba vagy Norvégiába szállították az érintetteket autóval vagy szintén repülőgéppel.

A menekültektől egyenként legalább öt-hatezer eurót (mintegy 2-2,4 millió forint) kértek egy-egy ilyen utazásért

A csempészhálózattal kapcsolatos nyomozás 2022 áprilisában kezdődött, miután a fapados járatoknak is otthont adó charleroi-i repülőtéren elfogták az egyik csempészt, aki éppen három illegális bevándorlót kísért. A vizsgálatok során egy szír és egyiptomi állampolgárságú tagokból álló szervezett bűnözői csoportot azonosítottak, amely egyszerre kettő-négy illegális bevándorló utazását segítette Görögországból Belgiumba, majd onnan tovább. A menekültek korábban illegális útvonalakon jutottak Görögországba – közölte az Eurojust.

Az Európai Unió szintén hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol közleményében további részleteket közölve arról tájékoztatott, hogy a november 13-i akciónapon tizenhat házkutatást tartottak Belgiumban és Görögországban, két utazási irodánál tartottak rajtaütésszerű vizsgálatot Athénban, telefonokat és egyéb elektronikus eszközöket, számos hamisított román és a bolgár útlevelet, és közel 200 ezer euró (mintegy 80 millió forint) készpénzt foglaltak le. A bűnözői csoport tagjai közül nyolcat Belgiumban, kettőt Görögországban, egyet pedig Svédországban fogtak el.

Összekapták magukat a szerbek?

Három határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök péntektől vasárnapig — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A rendőrség statisztikája szerint szombaton egy jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a rendőrök. Az ország belsejében két határsértőt is elfogtak, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Az elmúlt héten az ország területén – idén az eddigi legkevesebb – hat határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza. A megelőző héten – november 6-tól 12-ig – a feltartóztatottak száma 42 volt. Emellett az elmúlt héten az ország belsejében elfogtak 13 határsértőt is, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult – derül ki a rendőrségi összesítésből.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment