Piros riasztást hozott a rezsióradíj – új idők új szele fúj a vagyonvédelemben?

Tisztességes versenyt, piactisztulást és színvonal-növekedést hozhat magával a vagyonvédelmi ágazatban bevezetett, idén szeptembertől alkalmazandó minimális rezsióradíj – mondták a Biztonságpiac.hu-nak a magyarországi vagyonvédelmi ágazat reprezentatív szervezeteinek vezetői.

 

Már folyik a szakmai egyeztetés a 2014 szeptemberétől a közbeszerzéseknél alkalmazandó, kormányrendeletben előírt rezsióradíj mértékéről – tudta meg a Biztonságpiac.hu. Mint arról lapunk már korábban beszámolt, a Magyar Közlönyben 2014. július 8-án megjelent kormányrendelet, a magyarországi vagyonvédelmi ágazat régi óhaját teljesítve, kötelezően előírta, hogy a magánbiztonsági vállalkozások ezentúl nem adhatnak egy meghatározott vállalási óradíj alatti ajánlatot közbeszerzési pályázatokon. Vagyis, idén ősztől már csak a jelenleginél magasabb színvonalú, költséghatékonyabb és legfőképpen a legális foglalkoztatás minimális feltételeit teljesítő megfelelő árajánlatot adhatnak az őrzés-védelmi, biztonsági célú közbeszerzéseknél.

Korábban a vagyonvédelmi szakma számos szereplőjének már-már értelmetlennek tűnt a közbeszerzési pályázatokon való részvétel, mivel a piac domináns cégei nyomott áraikkal szinte minden állami megbízást elhalásztak az orruk elől. Nem ez volt azonban a legnagyobb probléma az „áron aluli” ajánlatokkal: sokkal nagyobb gondot okozott, hogy a tendereken nyertes nyomott árak a legkreatívabb könyvelési megoldásokkal sem fedezték a megbízásokhoz kapcsolódó élőerős – vagyis a személy- és vagyonőrök által végzett – munka, és a legális foglalkoztatás minimális feltételeit.

Ez a helyzet idén szeptemberben gyökeresen megváltozik, mivel a 2014 július elején megjelent kormányrendelet immár konkrét, törvényi erejű árazási keretet ad annak, hogy az állami megbízásokra jelentkezők cégek valóban kifizessék dolgozóiknak legalább az ágazati bérminimumot, és befizessenek az államkasszába valamennyi, a munkára rakodó közterhet. Tavaly decemberben a Belügyminisztérium úgy döntött, hogy a vagyonvédelmi szakma hosszas unszolására, valamint a piacon uralkodó foglalkoztatási és közteher-fizetési anomáliákat figyelembe véve, bevezeti a minimális rezsióradíjat. A szándékot végül a 2014. július 8-án a Magyar Közlönyben is megjelent kormányrendelet koronázta meg, ez ugyanis a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarát (SZVMSZK), valamint a Magánbiztonsági Ágazati Párbeszéd Bizottságot (MBÁPB) bízta meg azzal, hogy minden év február 1-jéig elkészítse az aktuális naptári évben alkalmazandó minimális rezsióradíj mértékre vonatkozó konkrét, vagyis már összegszerű javaslatát. (A vagyonvédelmi dolgozókat tömörítő kamara mindazonáltal évek óta rendszeresen közzéteszi honlapján az ágazat számára javasolt minimális vállalási díjait munkavállalókra és az egyéni vagy betéti társaság keretin belül vállalkozóként őrzés-védelmi munkát vállalók számára is.)

A minimális rezsióradíj bevezetése egyértelműen támogatja a tisztább és a mostaninál erősebb piaci versenyt – állítja Mandrik István, az MBÁPB társelnöke. Mint azt a párbeszéd-bizottságban a munkaadói oldalt képviselő szakember lapunknak kifejtette: a korábbi közbeszerzési gyakorlatban rendre a legalacsonyabb ár volt a legnagyobb súlyú bírálati szempont, ezzel szemben mostantól egy minimum ár alá nem mehet az ajánlattevő, ezért rá lesz kényszerülve arra, hogy az ajánlott szolgáltatás minőségével, színvonalával, innovatív megoldásaival szálljon versenybe a megbízásokért.

Ezzel egybevág Német Ferenc, az SZVMSZK elnökének álláspontja, aki szerint a minimális rezsióradíj alkalmazása azt is jelentheti, hogy a közbeszerzésen induló ajánlattevők kevesebb személy- és vagyonőrrel oldanának meg egy-egy őrzési feladatot, viszont a kisebb létszám nagyobb, univerzálisabb szakmai felkészültséget kell magába foglaljon. Ez végső soron megindíthatja a piactisztulást a tekintetben, hogy bár a jelenlegi, mintegy 100 ezres vagyonőri létszámnál néhány ezerrel kevesebben dolgoznak majd a szakmában Magyarországon, viszont a megmaradó őrző-védőknek nagyobb szakmai tudással, folyamatos tanulással, képzéssel állnak majd helyt a piacon.

A piactisztulás ugyanakkor egy másik fronton is tetten érhető lesz. Nádas Mihály, az MBÁPB munkavállalókat képviselő társelnöke úgy véli, a minimális rezsióradíj alkalmazása kiszűri a közbeszerzéseknél a „szándékosan bedőlésre ítélt” vagyonvédelmi vállalkozásokat. Mindamellett Nádas szerint a közbeszerzésen nyertes nyomott árak voltaképpen belekényszerítették a vállalkozásokat a fekete gazdálkodásba, vagyis az adó- és járulékfizetések elkerülésébe, és a feketefoglalkoztatásba.

E téren sokat fejlődött már a piac – tette hozzá Német Ferenc. Az SZVMSZK elnöke szerint a 2000-es években rendre a munkaügyi, foglalkoztatási statisztikákban a vagyonvédelem bizonyult a legfeketébb ágazatnak, mára azonban legfeljebb az őrző-védőknek mintegy 30 százaléka dolgozik illegálisan, vagy „csak” részben feketén. A kamara elnöke úgy véli, az utóbbi években számos, az őrzés-védelmet befolyásoló törvényi szabályozás pozitív folyamatokat indított el a piacon: ilyen volt például a vagyonvédelmi törvény 2012-es módosítása, amely gátat vetett a vállalkozási láncoknak – más kérdés, hogyan birkózik meg a piac a munkaerő-kölcsönzés jelenségével -, de bizonyos garanciákat a Munka Törvénykönyve (Mt.), valamint a Büntető törvénykönyv (Btk.) változásai is rögzítettek a biztonsági ágazatban. Német Ferenc szerint az a kérdés, mikorra lesznek látható jelei a piactisztulásnak, „mikorra jön divatba a jogkövető piaci magatartás”.

Mindenesetre a szeptembertől hatályos rezsióradíjtól a vagyonvédelmi piacot képviselő legnagyobb szervezetek vezetői pozitív hatásokat várnak, és általános vélemény az is, hogy az Mt. garantálja, hogy a jelenleg általánosan jellemző, nyomott vállalási áraknál magasabb rezsióradíjból maguk a dolgozók is viszontlátják fizetésükben a megemelt árminimumból őket illető részt.

A Biztonságpiac.hu úgy tudja, hogy ezekben a napokban, hetekben is zajlik az egyeztetés a kormányrendeletben kijelölt szakmai szervezeteknél az egyeztetés a rendészetér felelős tárca (értsd: Belügyminisztérium számára) beterjesztendő minimális rezsióradíj-javaslatról. (A július eleji kormányrendelet 30 napot adott a szakmai képviseleteknek a 2014-re vonatkozó javaslat kidolgozására, valamint további 30 napot a javaslat elbírálására. Eszerint 2014 szeptemberében a vagyonvédelmi célú közbeszerzéseknél már a belügyminiszter által kihirdetett minimális rezsióradíj lesz a zsinórmérték.)

Kérdésünkre a piaci képviselők úgy nyilatkoztak, hogy a beterjesztendő rezsióradíj 1700-1800 forint körül lesz. Bár számos informális csatornán a szakemberek azt érzékelik, hogy a piac nagyobb szereplői berzenkedve fogadták a rezsióradíj bevezetését, az előkészítésért felelős szervezetek között ugyanakkor az eddigiekhez képest meglepően nagy az összhang és az év második felében vagyonvédelmi közbeszerzés meghirdetését tervező állami szereplők, önkormányzatok is mind gyakrabban kérnek tanácsot a kamarától, hogy miként írják ki idén ősszel az új rendnek megfelelő tendereiket.

A minimális rezsióradíjra vonatkozó kormányrendelet szövege a Magyar Közlöny 2014. július 8-i számában

Forrás: Biztonságpiac.hu
Szerző: Novák Csaba

 

Kapcsolódó cikkeink

6 Thoughts to “Piros riasztást hozott a rezsióradíj – új idők új szele fúj a vagyonvédelemben?”

 1. Aha, az alvállalkozói láncolatok törvényi megszüntetésekor is milyen reménykedés és optimista hangulat volt, hogy majd minden jó lesz… aztán elözönlötték az ágazatot a munkaerő-kölcsönzők. Szóval ebből okulva már nem vagyok optimista.

 2. Fazekas István

  Attól a munkaadó nem fog többet fizetni, mert senki nem kényszeríti.
  Marad a 420 ft-os órabér, ők pedig még többet vágnak zsebre.
  Valakik megint jól járnak, csak a beosztott nyomorog tovább!!
  Ezen kell annyira lelkendezni? Szánalmas!!!

 3. Egyébként ez “csak” a közbeszerzésekre vonatkozik – mert a cikk arról ír -, vagy minden megbízásra? És ugye jól értem, hogy nem lesz visszamenőleges? Elég pesszimista (vagy realista?) vagyok, valahogy nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez annyira sikeres történet lesz – főleg a vagyonőröknek nem – , mint ahogy a nyilatkozók ezt előadták. Adja Isten, hogy ne legyen igazam!

 4. György Hollósi a Facebookról

  Friss : A BM rendelet , mint tervezet jelent meg, és aki elolvasta, látja, hogy nem kötelező annak betartása, ez van benne leírva. Az alap órabér : 679 !!!!!

 5. mint a mesében…
  Túl magasra vezető szálak vannak a v.védelemben.
  Nem hülyék, hogy maguk ellen törvénykezzenek.

 6. jóskapista

  Teljesen világos, hogy ez az egész arra lesz csak leginkább jó,hogy a közbeszerzésen induló és nyerő (csókos) cégek többet tudjanak majd keresni,jóval magasabb haszonnal fognak dolgozni,(állambácsi terhei megnövekednek,na de ez kit érdekel..)
  E cégek tulajdonosai és vezetői gyakran azon “reprezentatív” szakmai szervezetek – inkább gittegyletek – vezetői is egyben akik kilobbizták ezt a történetet..
  Másfelől, aki látott már közbeszerzési kiírásokat élőerős őrzés-védelem körében,annak tudnia kellene,hogy a pályázatok 80%-a zárt,meghívásos (25 milliós összérték alatti) pályázat,magyarán már eleve csak a meghívott és helyzetbe hozott (3,de leginkább közülük csak 1) cég rúg labdába,tehát erősen álszent szöveg ez a “a vagyonvédelmi szakma számos szereplőjének már-már értelmetlennek tűnt a közbeszerzési pályázatokon való részvétel…” Csak ugye nem “polkorrekt” ilyesmiről írni.. Attól a valóság még nem változik:-)
  Az alkalmazott vagyonőrök ugyanolyan bérszinvonalon maradnak (4-500 Ft./óra) között mint eddig,talán jó esetben tényleg be lesznek jelentve és be is lesz fizetve utánuk minden a fővállalkozó cég alkalmazásában, bár e tekintetben is szkeptikus vagyok.. (apropó: mi lesz a sok első körös alvállalkozó céggel akik a közbeszerzést nyerő cégek alatt állnak? Ők miképpen részesülnek ebből a megnövekedett óradíj nyereségből, vagy sehogy se..? Lesz értelme az alvállalkozó cégeknek ezt követően,ha ennyit fizetnek óránként a szolgáltatásért és tisztességesen lesz pénz az őrök bejelentésére,minden bérjárulékuk megfizetésére..? Megsúgom: Nem! Na de hát akkor majd miből élnek ők ezután..?)
  Vicces:-)

Leave a Comment