Statisztika: 2013 nem a Lászlók éve volt…

A Groupama Garancia Biztosító összegyűjtötte 2013 legrendhagyóbb, valamint összegben legkimagaslóbb káreseményeit. A statisztikák alapján a Máriák és a Lászlók jelentettek be legtöbbször káreseményt.

 

biztositas

 

A legtöbb és a legkevesebb káreset

A legtöbb kárbejelentés tavaly március 15-éhez kapcsolódik. Erre az egyetlen napra vonatkozóan összesen 5859 bejelentést regisztrált a Groupama Garancia Biztosító. A rendhagyóan kimagasló szám a szokatlanul extrém időjárásnak, a márciusi hóviharnak volt köszönhető. A kárbejelentések legnagyobb számban lakásbiztosításokkal összefüggésben érkeztek, összesen 5801 ilyen esetet jelentettek be aznap az ügyfelek. Az év legnyugodtabb napja egyértelműen december 26-a volt, hiszen karácsony másnapján, a bejelentések alapján csupán 144 káreset történt a Groupama Garancia Biztosító ügyfelei körében.

 

A legnagyobb összegű gépjármű káreset: 13,6 milliós kár egy teherautóban

A biztosítótársaság legnagyobb kárkifizetéssel járó gépjármű balesete 2013-ban július 7-én történt. A baleset során, amikor egy teherautó könnyebb személyi sérüléssel belehajtott az előtte haladóba, 13,6 millió forint értékben keletkezett kár.

 

Top 10 káreset a fővárosban és vidéken

A fővárosban a kárbejelentések listájának első helyein a csövek meghibásodása miatt bekövetkezett vízkárok állnak 5 422 káresettel, a víz (folyadék) kiáramlása pedig – azaz, például ha a mosógép lefolyócsövének elmozdulása, vagy a nyitva hagyott csap, esetleg a tető ereszcsatornájának repedése okoz kárt – 3 973 alkalommal fordult elő.
Az üvegkár a harmadik leggyakoribb kártípus a fővárosban, összesen 3 557 esetben fordult elő. „A Budapesten regisztrált kiemelkedően sok vízkár oka elsősorban az, hogy itt jóval több az emeletes ház, mint vidéken. Az emeletes házakban nagyobb a csőrepedés gyakorisága, ráadásul, ha itt keletkezik egy csőhiba, akkor akár 10 emelet lakásai is beázhatnak” – mondta el Halmos Gyula, a Szolgáltatási Centrum főosztályvezetője.

Vidéken némileg máshogyan alakultak a káresemények. A legtöbb kárbejelentés 32 522 alkalommal vihar okozta kárra, 21 878 esetben pedig vezetékes vízkárra érkezett. A biztosítótársaság 20 838 bejelentést regisztrált üvegkárral kapcsolatosan.

Míg vidéken a csonttörés és csontrepedés kapcsán a Groupama Garancia Biztosítóhoz érkezett kárbejelentések között a negyedik helyen szerepeltek, addig a fővárosban ez a kategória csak a tízedik a sorban. A gépjárműkárokkal kapcsolatos bejelentések vidéken közvetlenül az ötödik helyen végeztek 9 883 kárigénnyel, addig ez a fővárosi kárlistán a hetedik.

„Érdekesség, hogy a villámcsapások másodlagos hatása miatti bejelentések vidéken a hetedik helyen állnak, de Budapesten az ilyen típusú károk be sem kerültek a 10 leggyakoribb kártípus közé. Ennek oka a főváros magas villámvédelmi pontjai miatt meglévő jobb villámvédelemben keresendő” – tette hozzá a kárrendezési terület vezetője.

 

A legtöbbször Lászlók és Máriák jelentettek kárt

Legtöbb alkalommal, összesen 41 142 esetben a Lászlók jelentettek be 2013-ban valamilyen káreseményt a biztosítótársaságnál. A férfiaknál őket követik az István keresztnevűek 37 501, majd a Józsefek 34 134 kárbejelentéssel. Nem sokkal maradtak le a Jánosok sem, akik 29 022 alkalommal éltek kárigénnyel, majd a Zoltánok következnek, akik 26 390 esetben értesítették a Groupama Garancia Biztosítót káresemény kapcsán.

A női nevű ügyfelektől valamivel kevesebb bejelentés érkezett, de itt is elmondható, hogy a leggyakrabban előforduló nevek viselőitől érkezett a legtöbb bejelentés is. A rangsor első helye így a Máriáké, hiszen 2013-ban csupán e nevű ügyfelektől 37 048 kárbejelentést kapott a Groupama Garancia Biztosító. Jócskán alulmúlták őket azonban az Erzsébetek, akik 27 691 alkalommal értesítették kárigényükről a biztosítótársaságot. A Katalinok már csak 22 182, az Éva keresztnevűek 21 255, az Ilonák pedig 17 846 esetben keresték meg a Groupama Garancia Biztosítót.

 

A házi kedvenceket sok balesetet érte

Ha megvizsgáljuk a balesetekkel kapcsolatos bejelentéseket, kiderül, hogy az elmúlt évben a legtöbb, összesen 2328 esetben a házi kedvenceket ért különféle balesetek miatt tettek bejelentést az ügyfelek. A kutyusok, cicák esetében sajnos gyakran előforduló balesetnek számít a mérgezés, a különféle tárgyak lenyelése, vagy az, kiszaladnak a forgalmas útra, és ott szereznek sérüléseket.

 

A legek legje

Végül egy igazán örömteli ”leg”. A Groupama Garancia Biztosító legidősebb biztosítottja 102 éves, akinek lakás és életbiztosítása is van a társaságnál.

Forrás: BP

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment