Szemléletváltást ösztönöz a Microsoft eredetiség-védelmi játéka

A Microsoft idén is útjára indítja a 2012-ben nagy sikerrel megrendezett „Csakeredeti” oktatási programot, amely egy országos vetélkedőn keresztül igyekszik egyértelmű képet adni a fiatalok számára a szoftverekkel és egyéb termékekkel kapcsolatos szerzői jogokról, és a biztonságosabb internethasználatról.

 

A tavalyi vetélkedő rávilágított arra, hogy a digitális bennszülöttnek számító fiatal korosztály nagy része nincs tisztában a szoftverhasználat szerzői jogi vonatkozásaival. A Microsoft partnerei a programban a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), a Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testülete, a Nokia, a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért egyesület és a Vodafone Magyarország.

A „Csakeredeti” programban 10-21 év közötti fiatalokból álló, maximum négyfős csapatok tehetik próbára tudásukat az informatika, a legális szoftverhasználat és szerzői jogi kérdések területén. A vetélkedőt tavaly rendezték meg először: a 126 csapat 1753 játékosának versenyében az első helyezést pedig a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ (HISZK) Gregus Máté Tagintézményének tanulói szerezték meg.

A vetélkedőn adott válaszok szerint a fiatalok a digitális tartalmakat (szoftvereket, filmeket, zenéket) elsődlegesen illegális úton szerzik be: tízből nyolcan vélik úgy, hogy a legális szoftver beszerzésének elsődleges forrása az internet, a torrent oldalak. A játék legfontosabb eredménye az volt, hogy az utánanézést igénylő feladatokon és az órai beszélgetéseken keresztül rengeteg fiatal értékrendjében sikerült helyreállítani a szerzői jog fontosságát és tiszteletét. A visszajelzések alapján a játék nem korlátozódott az internetes kérdőív kitöltésére. A tanárok, trénerek bevitték az órákra a „Csakeredeti”-feladatokat, és izgalmas párbeszédek során, a diákokkal, civilekkel közösen vitatták meg a kérdéseket, és együtt keresték meg a válaszokat.

A YouthSpark programok keretében a Microsoft évek óta dolgozik a digitális írástudás széles körben történő hazai elterjesztésén – mondta el Szilágyi Bernadette, a Microsoft Magyarország YouthSpark programjának menedzsere. A világ vezető szoftvercége fontosnak tartja, hogy a fiatal korosztály, amelynek tagjai a legfogékonyabbak a digitális eszközök és megoldások iránt, tisztában legyenek azok alkalmazásának olyan vetületeivel, mint a szerzői jogok, a legális szoftverhasználat előnyei vagy éppen a biztonságosabb internethasználat.

Az idén február és május között zajló játékban a tavalyi évhez képest az érintett témák köre bővült: ezúttal a szerzői jogokról, termékhamisításról, a legális szoftverhasználat előnyeiről és az illegális használat következményeiről, valamint a biztonságosabb internetezésről tudhatnak meg többet a résztvevő fiatalok. A „Csakeredeti” program céljai összhangban vannak a február 5-én megrendezett Biztonságosabb Internet Napja (Safer Internet Day) célkitűzéseivel, amely az interneten leselkedő veszélyekre kívánja felhívni a fiatalok, szülők és pedagógusok figyelmét.

A játék első fordulójára a legfeljebb négyfős csapatok 2013. március 8-ig jelentkezhetnek a www.csakeredeti.hu oldalon található adatlap kitöltésével, és a témához kapcsolódó kérdések megválaszolásával. A tökéletes választ adó, maximum 32 csapat között folytatódik a verseny: a március 9. és április 8. között zajló második fordulóban alaposan kidolgozandó feladatokat kapnak. A legjobb négy csapatot ennek eredménye alapján szakmai zsűri választja ki, jutalmuk anyagi hozzájárulás házi programjaikhoz, például osztálykirándulásaikhoz. Az eredményhirdetés 2013. április 26-án lesz.

A Microsoft programjához számos partner csatlakozott, a mobilszolgáltatók közül egyedüliként a Vodafone Magyarország. „A technológiai fejlődés következtében a mai fiatalok már igen korán elkezdik használni az internetet, és egyre több időt töltenek abban a digitális világban, ahol naponta jelennek meg új készülékek, weboldalak és alkalmazások – mondta el Nyilas Orsolya, a Vodafone Magyarország belső kommunikációs és vállalati felelősségvállalási igazgatója. A mobilcégnél fontos szempont, hogy miközben a legújabb mobilkommunikációs megoldásokat teszik elérhetővé a fiatalok számára, minél több információhoz jussanak hozzá azzal kapcsolatban is, hogyan növelhetik a készülékeiken és az interneten lévő adataik biztonságát, vagy miért nem tanácsos nem megbízható forrásból származó mobilalkalmazásokat letölteniük.

A HENT szerint a szellemi tulajdon védelmének jelentősége a fő üzenete a „Csakeredeti” vetélkedőnek is. „Mindennapi életünket átszövik a szellemi alkotó munka eredményeként létrejövő termékek és szolgáltatások, legyen szó egy szabadalommal oltalmazott műszaki fejlesztésről, egy védjeggyel ellátott termékről vagy a szerzői jog által védett zeneszámokról, filmekről” – mondta Tóth Zita, a HENT titkára.

A szervezet felmérései azt mutatják, hogy a fiatalok az átlagosnál magasabb arányban nyitottak a hamis, bizonytalan forrásból származó termékek és digitális tartalmak iránt. A HENT-nél kiemelten fontosnak nevezték, hogy e generáció szemlélete megváltozzon, bővüljenek ismereteik a kreatív, alkotó munka értékéről, hasznáról és a hamisítás gazdasági-társadalmi következményeiről, veszélyeiről. Így válhatnak tudatosabb fogyasztókká és felhasználókká mind a fizikai, mind az online környezetben.

Forrás: BP

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment