Terrorizmus: az irányelvekről már megállapodtak az uniós tagállamok igazságügyi miniszterei

Ard-van-der-SteurMegállapodtak a terrorizmus elleni küzdelem javasolt irányelveiről az uniós tagállamok igazságügyi miniszterei pénteken Brüsszelben. A megállapodás célja, hogy uniós szintű jogszabály rögzítse a terrorcselekmények egységes meghatározását, valamint, hogy azonos definíciók alapján legyen büntethető az ilyen bűncselekmények előkészítése is.

Ard van der Steur holland igazságügyi miniszter az ülést követően tartott sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy az uniós szakminiszterek pénteki tanácskozásán hosszú távra szóló, gyakorlati megoldásokat tartalmazó irányelveket határoztak meg a terrorizmus elleni hatékony küzdelemhez.

A miniszter arról tájékoztatott, hogy a pénteken javasolt irányelvek megerősítik az érvényben lévő kerethatározatot, melynek célja, hogy uniós szintű jogszabály rögzítse a terrorcselekmények egységes meghatározását, valamint, hogy azonos definíciók alapján legyen büntethető az ilyen bűncselekmények előkészítése is.

A szakminiszterek megegyeztek abban, hogy el kell vágni terrorista csoportok finanszírozási lehetőségeit, meg kell szigorítani a lőfegyverek kereskedelmét és szigorúan kell büntetni a robbanóanyagok, vagy az azok készítésére alkalmas eszközök birtoklását.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja reményét fejezte ki, hogy az uniós parlament is olyan gyors lesz, mint az Európai Tanács és a lehető leghamarabb elfogadja a tagországok szakminisztereinek pénteki javaslatait.

Nincs vesztegetni való idő. Már így is túl sok ártatlan életet vesztett a világ és túl sok családot tett tönkre a terrorizmus – hangsúlyozta az uniós biztos

Avramopulosz úgy vélekedett, hogy a pénteken elfogadott javaslatok közös választ adnak a terrorizmus jelenségére és meg tudják szüntetni az unió ezzel kapcsolatos szabályozásainak hibáit és hiányosságait.

A terrorizmus nem ismer határokat, ezért Európa egyetlen lehetősége az együttműködés a terrorizmus minden formájával szemben – fogalmazott az uniós biztos.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment